Χιλιάδες Γκανέζοι συμμετείχαν χθες Σάββατο σε μια ειρηνική διαδήλωση στην Άκρα για να διαμαρτυρηθούν για την αποτυχία της κυβέρνησης να λύσει την κρίση των αλλεπάλληλων μπλακάουτ που έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στις επιχειρήσεις κι έχει υπονομεύσει την οικονομική ανάπτυξη.

Στην πορεία, την οποία οργάνωσαν διασημότητες και καλλιτέχνες της Γκάνας, συμμετείχαν πανεπιστημιακοί, δημόσιοι λειτουργοί και επιχειρηματίες. Οι διαδηλωτές κάλυψαν μια απόσταση λίγο μεγαλύτερη από μισό χιλιόμετρο στις ανατολικές συνοικίες της πρωτεύουσας, κρατώντας δαυλούς και κεριά και φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα.

Ανάμεσά τους ήταν ένας άνδρας που μετέφερε ένα μικρό επιτραπέζιο ψυγείο, το οποίο εξήγησε ότι χάλασε από τις συχνές διακοπές της ηλεκτροδότησης.

Η οικονομική ανάπτυξη στη Γκάνα, μια χώρα που αποτελούσε άλλοτε τον προτιμώμενο προορισμό επενδυτών στην Αφρική, έχει επιβραδυνθεί από μια δημοσιονομική κρίση, η οποία ανάγκασε την κυβέρνηση να ζητήσει βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και έβλαψε την εικόνα της σε διεθνές επίπεδο.

Αλλά είναι η ενεργειακή κρίση αυτή που προκάλεσε τα μεγαλύτερα προβλήματα στις επιχειρήσεις και εξόργισε τους πολίτες. Σήμερα η εταιρεία ηλεκτροδότησης εγγυάται την παροχή μόλις για 12 ώρες στις 36.

“Λέμε ότι τρία χρόνια φθάνουν και περισσεύουν για να επιλυθεί αυτή η κρίση—η οποία πλήττει αυτά που χρειαζόμαστε για να ζήσουμε”, τόνισε η Ιβόν Νέλσον, η οποία οργάνωσε την κινητοποίηση.

Η κυβέρνηση της Γκάνας λέει πως το πρόβλημα οφείλεται στην ραγδαία αύξηση της ζήτησης τα τελευταία χρόνια. Έχει ανακοινώσει σχέδια για την ανέγερση νέων ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών ώστε να αυξηθεί η εγκατεστημένη δυνατότητα κατά 3.000 μεγαβάτ και πλέον, στα 5.000 μεγαβάτ ως το 2017.


TAGS