Οι ραγδαίες εξελίξεις που ακολούθησαν τη σύλληψη του επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, έφεραν τον Τζον Λίπσκι, προσωρινά, στη θέση του νο. 1 του διεθνούς χρηματοπιστωτικού οργανισμού. Ποιος είναι όμως ο αμερικανός οικονομολόγος που αναλαμβάνει έναν κρίσιμο ρόλο σε μια κρίσιμη περίοδο για πολλές χώρες του κόσμου και ιδιαίτερα για την Ελλάδα; O αμερικανός Τζον Λίπσκι γεννήθηκε πριν από 64 χρόνια στην Αϊόβα των ΗΠΑ και είναι γόνος εβραϊκής οικογένειας, όπως και ο Ντομινίκ Στρος-Καν.

Ο αμερικανός οικονομολόγος είναι απόφοιτος του πανεπιστημίου του Wesleyan, με πτυχίο bachelor στα οικονομικά. Παράλληλα, έλαβε Master και Διδακτορικό από το πανεπιστήμιο του Stanford.

Ο Τζον Λίπσκι ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή γενικού διευθυντή του ΔΝΤ την 1η Σεπτεμβρίου του 2006. Πριν από την θητεία του στο Ταμείο, ο αμερικανός οικονομολόγος διετέλεσε αντιπρόεδρος της JPMorgan Investment Bank, παίρνοντας προαγωγή από τη θέση του Επικεφαλής Οικονομολόγου του ΔΝΤ. Την ίδια θέση κατείχε και στην Salomon Brothers από το 1992 έως το 1997, ενώ από το 1989 ως το 1992 ήταν διευθυντής στο τμήμα της εταιρείας στην Ευρώπη, με αντικείμενο την Οικονομική ανάλυση της Αγοράς.

Η ισχύουσα θητεία του στο ΔΝΤ δεν είναι και η πρώτη, αφού από το 1974 και για διάστημα μίας δεκαετίας ήταν υπάλληλος του Ταμείου. Τη διετία 1978-1980, λίγα χρόνια μετά το πραξικόπημα που ανέτρεψε τον Σαλβατόρ Αλιέντε και εγκαθίδρυσε τη χούντα του Αουγκούστο Πινοσέτ στη Χιλή, ήταν απεσταλμένος του διεθνούς χρηματοπιστωτικού Οργανισμού στη Χιλή. Το 1982, πάντως, η χώρα χρεοκόπησε.

Σημειώνεται ότι ο Λίπσκι είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Γραφείου Οικονομικής Έρευνας (National Bureau of Economic Research) των ΗΠΑ.

Ο Τζον Λίπσκι έχει ανακοινώσει ότι θα αποχωρήσει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις 31 Αυγούστου του 2011.

Τι έχει δηλώσει πρόσφατα για την Ελλάδα

Ο Τζον Λίπσκι, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung στις 16 Απριλίου είχε αναφέρει ότι «είναι πάντα πιθανό ένα νέο συμπληρωματικό πρόγραμμα για την Ελλάδα», τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν σχέδια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους: «Εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα που δεν προβλέπει αναδιάρθρωση. Για να πετύχει βέβαια η Ελλάδα οικονομική ανάπτυξη και να αποτρέψει τις διάφορες επιπλοκές είναι αναγκαίες δύσκολες προσαρμογές. Ουδείς υποβαθμίζει πόσο επίπονη είναι αυτή η κατάσταση».

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Financial Times στο τέλος Ιανουαρίου, ο Λίπσκι ανέφερε ότι δεν υπάρχει εγγύηση επιτυχίας των δανείων προς την Ελλάδα και την Ιρλανδία προσθέτοντας ότι «η έμφαση είναι στις προσπάθειες των αρχών των χωρών αυτών να βάλουν τάξη στην οικονομία και τα δημόσια οικονομικά τους σε μια δύσκολη κατάσταση».


TAGS