Τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ είχε το βράδυ του Σαββάτου ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Σύμφωνα με το kathimerini.com.cy, όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο Μπαν Κι Μουν εξέφρασε την επιθυμία να δει σύντομα τον κ. Ακιντζί στην Νέα Υόρκη. Προστίθεται ότι η ημερομηνία συνάντησης των δύο ανδρών θα καθορισθεί από το πρόγραμμα εργασιών των δύο πλευρών. Σε ανακοίνωση της τουρκοκυπριακής «προεδρίας» αναφέρεται ότι ο Γ.Γ. μετά την πληροφόρηση που έλαβε από τον Ειδικό του Σύμβουλου, Εσπεν Μπαρθ Έιντε, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων που άρχισε και επανέλαβε την στήριξή του στις προσπάθειες για να τερματισθεί η διαίρεση, που συνεχίζεται εδώ και πολύ καιρό.

Ο κ. Μπαν εξέφρασε την ικανοποίησή του και για τη συμφωνία για μια σειρά μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. «Και οι δυο σας μπορείτε να αξιολογήσετε αυτή τη μοναδική ευκαιρία που βρίσκεται μπροστά σας και να οικοδομήσετε ένα μέλλον για το νησί και τις κοινότητές σας. Εάν αξιολογήσετε καλά αυτή την ευκαιρία, μπορείτε να δείξετε σε ολόκληρο τον κόσμο ότι μπορείτε να λύσετε τις επί μακρόν διαφωνίες με πολιτική θέληση, όραμα και ηγεσία» είπε.

Ο κ. Ακιντζί εξέφρασε την πεποίθηση ότι πρόκειται για ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας.