«Πράσινο» φως στη θαλάσσια επιχείρηση κατά των διακινητών στη Μεσόγειο έδωσε σήμερα η ΕΕ. 

«Η απόφαση με την οποία καθιερώνεται μία ναυτική επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο την διάλυση του «επιχειρηματικού μοντέλου» των δικτύων διακινητών στη Μεσόγειο μόλις ελήφθη» έγραψε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι στο λογαριασμό της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

«Τώρα οι προετοιμασίες ξεκινούν. Ελπίζω ότι όλα θα είναι έτοιμα προκειμένου η επιχείρηση να ξεκινήσει από τον Ιούνιο», αμέσως μόλις καθοριστούν οι συνεισφορές σε προσωπικό και μέσα από τα κράτη μέλη, επισήμανε επιπλέον η Μογκερίνι κατά τη διάρκειας μιας συνέντευξης τύπου.

«Υπάρχει μια ξεκάθαρη αίσθηση του επείγοντος» της κατάστασης τόνισε η Μογκερίνι.

«Καθώς φθάνει το καλοκαίρι, περισσότεροι άνθρωποι ταξιδεύουν» υπογράμμισε η ίδια.

Η ίδια επέμεινε στην αναγκαιότητα να υπάρξει «ένα ψήφισμα υπό το κεφάλαιο 7» του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών με στόχο να υπάρξει ένα αδιαμφισβήτητο «νομικό πλαίσιο» που θα περιβάλλει την αποστολή.

Το κείμενο που ενέκριναν οι υπουργοί Εξωτερικών των 28 κρατών μελών της ΕΕ, μετά το πέρας μίας συνόδου με τους ομολόγους τους της Άμυνας, παρουσιάζει τα στάδια για την ανάπτυξη αυτής της πρωτόγνωρης αποστολής με στόχο να διασφαλιστεί ότι οι ευρωπαϊκές θαλάσσιες επιχειρήσεις που θα διεξαχθούν θα σέβονται πλήρως το διεθνές δίκαιο.

Οι Ευρωπαίοι θα μπορούν να ξεκινήσουν, χωρίς να απαιτείται το πράσινο φως του ΟΗΕ, από τον Ιούνιο επιχειρήσεις «εντοπισμού και παρακολούθησης των δικτύων μετανάστευσης μέσω της συλλογής πληροφοριών και με τη βοήθεια περιπολιών στην ανοικτή θάλασσα», περιγράφεται στο κείμενο.

Αντιθέτως, κάθε επιχείρηση που θα περιλαμβάνει ενδεχομένως χρήση βίας θα πρέπει να λάβει την έγκριση μέσω ενός ψηφίσματος του ΟΗΕ. Αυτή η ψηφοφορία δεν πρόκειται να διεξαχθεί πριν από το τέλος της εβδομάδας, σύμφωνα με μία ευρωπαϊκή πηγή.