Ενισχύεται η συνεργασία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας σε θέματα της εξωτερικής πολιτικής, ιδίως ενόψει «των πολύ σοβαρών εξελίξεων στην περιοχή, ιδιαίτερα στη Συρία και το Ιράκ».

Αυτό αποφάσισε μεταξύ άλλων χθες το 53ο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν στην προετοιμασία ενός σχεδίου για την ενίσχυση της συνεργασίας τους, με σκοπό την εφαρμογή των συμπερασμάτων του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 23ης Απριλίου, για τη διαχείριση των παράνομων μεταναστευτικών ροών.

Σύμφωνα με το έντυπο Ευρωπαϊκής ενημέρωσης Agence Europe, οι Ευρωπαίοι ενθάρρυναν την Άγκυρα να αναπτύξει μια πλήρη συνεργασία με την Ελλάδα και την Ιταλία για την πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, καθώς και για την καταπολέμηση της λαθραίας διακίνησης μεταναστών και της εμπορίας ανθρώπων. Η ΕΕ θα ενισχύσει επίσης την αντιπροσωπεία της στην Άγκυρα με σκοπό τη στενή συνεργασία με την Τουρκία σε θέματα μετανάστευσης και κάλεσε για την «πλήρη και αποτελεσματική» εφαρμογή από την Τουρκία της συμφωνίας επανεισδοχής, αναφέρεται στο δημοσίευμα.
 
Τέλος, η ΕΕ και η Τουρκία χαιρέτισαν την επανέναρξη των συνομιλιών για την επανένωση της Κύπρου και συμφώνησαν να συνεχίσουν να παρέχουν «πλήρη, αποφασιστική και πρακτική υποστήριξη» στις προσπάθειες του Ειδικού Απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών, «για να σημειώσει πραγματική πρόοδο μέσα στις προσεχείς εβδομάδες και μήνες».