O πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απαγόρευσε στα αστυνομικά τμήματα να χρησιμοποιούν συγκεκριμένο στρατιωτικό υλικό και επέβαλε περιορισμούς στη χρήση ασπίδων και άλλου εξοπλισμού, μετά τις ταραχές που ξέσπασαν στις αμερικανικές πόλεις εξαιτίας των θανάτων μαύρων στα χέρια αστυνομικών.

Ο Ομπάμα ανακοίνωσε τα μέτρα αυτά, που αποφασίστηκαν με εκτελεστικό διάταγμα, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Κάμντεν του Νιου Τζέρσι, όπου προώθησε τις προσπάθειες για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των αστυνομικών και των κοινοτήτων τις οποίες υπηρετούν.

«Είδαμε πως ο στρατιωτικός εξοπλισμός δίνει μερικές φορές στους πολίτες την αίσθηση της ύπαρξης δύναμης κατοχής, σε αντίθεση με μια δύναμη η οποία είναι μέρος αυτής της κοινότητας την οποία προστατεύει και υπηρετεί», δήλωσε ο Ομπάμα σε ομιλία του σε κοινοτικό κέντρο στο Κάμντεν, μια πόλη με υψηλά ποσοστά φτώχειας και εγκληματικότητας.

Τα αστυνομικά τμήματα σε όλη τη χώρα μπόρεσαν να αποκτήσουν εξοπλισμό του αμερικανικού στρατού μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Παρά το γεγονός ότι υποστηρικτές του μέτρου αυτού τονίζουν ότι ο εξοπλισμός είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την επιβολή του νόμου -οι δράστες των βομβιστικών επιθέσεων στον μαραθώνιο της Βοστώνης το 2013 διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποιούσαν τέτοιο εξοπλισμό- οι επικριτές του διαμαρτύρονται για τη στρατιωτικοποίηση των δυνάμεων της τάξης στους αμερικανικούς δρόμους.

Ο δημόσιος διάλογος έχει ενταθεί έπειτα από σειρά θανατηφόρων περιστατικών αντιπαράθεσης μεταξύ μαύρων και αστυνομικών.

Ο Μάικλ Μπράουν, ένας άοπλος έφηβος, πυροβολήθηκε θανάσιμα από αστυνομικό στο Φέργκιουσον του Μιζούρι τον Αύγουστο, γεγονός που πυροδότησε διαδηλώσεις και ταραχές. Οι εντάσεις αναζωπυρώθηκαν τον περασμένο μήνα, όταν ο 50χρονος Αφροαμερικανός Ουόλτερ Σκοτ πυροβολήθηκε με πέντε σφαίρες πισώπλατα από αστυνομικό στο Βόρειο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας και ο 25χρονος Φρέντι Γκρέι υπέκυψε στη Βαλτιμόρη, μετά τον τραυματισμό του στη σπονδυλική στήλη κατά τη διάρκεια κράτησής του από την αστυνομία.

Ο θάνατος του Γκρέι πυροδότησε μερικές από τις χειρότερες ταραχές σε αμερικανική πόλη, από τα τέλη της δεκαετίας του 1960.

Σε δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters και του ινστιτούτου Ipsos που διεξήχθη μετά τις διαδηλώσεις στη Βαλτιμόρη, το 69% των ερωτηθέντων είπε ότι η Αμερική έχει σοβαρό φυλετικό πρόβλημα. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων είπαν ότι υπάρχει περισσότερος ρατσισμός στις ΗΠΑ από ό,τι η χώρα θέλει να παραδεχτεί.

Στον απόηχο των ταραχών στη Βαλτιμόρη, ο Ομπάμα μίλησε περισσότερο για το φυλετικό θέμα, συμπεριλαμβανομένης της ομιλίας του στο Μπρονξ για την αύξηση των ευκαιριών για τους νέους άνδρες της μειονότητας και κατά τη διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με θέμα τη φτώχεια στην Ουάσινγκτον.

«Φυλετικά ζητήματα απασχόλησαν περισσότερες φορές τη χώρα πέρυσι. Μετά το Φέργκιουσον, βλέπουμε όλο και πιο συχνά ζητήματα που ήρθαν στην επιφάνεια σε κοινότητες», δήλωσε ο Ράσαντ Ρόμπινσον, εκτελεστικός διευθυντής της colorofchange.org, μιας οργάνωσης που έχει στόχο την ενίσχυση της πολιτικής φωνής της κοινότητας των μαύρων στην Αμερική.

Η απαγόρευση του Ομπάμα, η οποία ουσιαστικά εμποδίζει τον αμερικανικό στρατό να παρέχει ορισμένο εξοπλισμό στην τοπική αστυνομία, σημαίνει ότι ερπυστριοφόρα οχήματα ανθεκτικά στις εκρήξεις σαν τα άρματα μάχης και άλλο παρόμοιο στρατιωτικό υλικό θα δεν θα επιτρέπεται στο εξής να χρησιμοποιούνται από την αστυνομία, αναφέρει ο Λευκός Οίκος σε έκθεση του που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγες ώρες πριν από την ομιλία του Ομπάμα στο Κάμντεν.

Για άλλους τύπους εξοπλισμού, όπως τα οχήματα κατηγορίας MRAP και οι ασπίδες για την αντιμετώπιση ταραχών, τα αστυνομικά τμήματα θα πρέπει να παρέχουν πρόσθετους λόγους που να αιτιολογούν τη χρήση τους.