current views are: 1

19 Μαΐου 2015
Δημοσίευση16:37

Ξεπέρασαν τους 60 οι νεκροί από την κατολίσθηση στην Κολομβία

Περισσότεροι από 60 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην κωμόπολη Σάλγκαρ της βορειοδυτικής Κολομβίας, από τη σφορδρή κατολίσθηση. 

Δημοσίευση 16:37’
αρθρο-newpost

Περισσότεροι από 60 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην κωμόπολη Σάλγκαρ της βορειοδυτικής Κολομβίας, από τη σφορδρή κατολίσθηση. 

Περισσότεροι από 60 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην κωμόπολη Σάλγκαρ της βορειοδυτικής Κολομβίας, από τη σφορδρή κατολίσθηση

Η κατολίσθηση προκλήθηκε εξαιτίας της υπερχείλισης ενός ποταμού από τις καταρρακτώδεις βροχές, με αποτέλεσμα να θαφτεί κυριολεκτικά η κωμόπολη κάτω από τόνους λάσπης.

Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να αναζητούν επιζώντες, ενώ οι μπουλντούζες έπιασαν ήδη δουλειά, απομακρύνοντας δέντρα και συντρίμμια υπό τα ανήσυχα βλέμματα των επιζώντων κατοίκων της ορεινής κοινότητας.

Οι κάτοικοι, οι περισσότεροι από τους οποίους έμειναν άγρυπνοι όλη τη νύχτα, φοβούνται ότι ο τελικός απολογισμός των θυμάτων θα αυξηθεί δραματικά. Μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 62 ανθρώπων ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 40, σύμφωνα με μια ανακοίνωση της Εθνικής Μονάδας διαχείρισης φυσικών καταστροφών (UNGRD).

«Είναι φρικτό, δεν έχω λόγια… Νομίζω ότι βλέπω εφιάλτη, το μέγεθος της καταστροφής είναι τρομακτικό», είναι η Νόρα Κινσέρο, σοκαρισμένη ακόμη από την καταστροφή που ουσιαστικά έσβησε από τον χάρτη την κωμόπολη των 18.000 κατοίκων που απέχει 100 χιλιόμετρα από το Μεντεγίν, στην επαρχία Αντιοκία.

Οι έρευνες διακόπηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά με το πρώτο φως της ημέρας 166 διασώστες και ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι ξανάρχισαν το δύσκολο έργο του εντοπισμού των θυμάτων, υπό εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες. “Όλη τη νύχτα έβρεχε, το ποτάμι έχει φουσκώσει ξανά και αυτό θα περιπλέξει σημαντικά τις έρευνες”, είπε ο διοικητής της τοπικής πυροσβεστικής υπηρεσίας, Αλφρέδο Βεργκάρα.

Οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων λιγοστεύουν όσο περνούν οι ώρες, παραδέχτηκε ο Βεργκάρα. «Φοβάμαι ότι δεν θα βρούμε παρά μονάχα πτώματα», είπε χαρακτηριστικά.

Οι αρχές έχουν κινητοποιήσει επίσης περισσότερους από 400 εργαζόμενους στις κοινωνικές υπηρεσίες προκειμένου να βοηθήσουν τους κατοίκους και να αποτιμήσουν τις ανάγκες τους. «Η κατάσταση δεν είναι καθόλου απλή, ολόκληρες οικογένειες χάθηκαν», σχολίασε ο Σέζαρ Ουρένια, ο διευθυντής του Ερυθρού Σταυρού στην Κολομβία.

Ο πρόεδρος της χώρας Χουάν Μανουέλ Σάντος κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ανακοίνωσε ότι κάθε οικογένεια θα αποζημιωθεί με το ποσό των 16 εκατομμυρίων πέσο (περίπου 7.000 δολάρια).


σχετικα αρθρα