Ο ιός Έμπολα «δεν θα τερματιστεί ήσυχα», δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

«Θα χρειαστεί τεράστια προσπάθεια για να ολοκληρώσουμε τη δουλειά», δήλωσε ο Μπρους Έιλγουορντ, αρμόδιος του ΠΟΥ για την καταπολέμηση του ιού Έμπολα, σε ενημέρωση των υπουργών Υγείας.

Την ίδια ώρα, η Γουινέα και η Σιέρα Λεόνε ανακοίνωσαν 35 νέα κρούσματα του ιού Έμπολα την περασμένη εβδομάδα, αριθμός τέσσερις φορές πιο υψηλός από την εβδομάδα που προηγήθηκε.

Τα 35 νέα κρούσματα μέσα στην εβδομάδα μέχρι τις 17 Μαΐου εντοπίστηκαν σε έξι επαρχίες της Γουινέας και της Σιέρα Λεόνε, με τα περισσότερα στην Γουινέα δήλωσε ο Έιλγουορντ. Μόλις 9 κρούσματα επιβεβαιώθηκαν την εβδομάδα που προηγήθηκε από αυτή.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, η Λιβερία, η χώρα που επλήγη περισσότερο από τον ιό, είχε κηρυχθεί ελεύθερη από τον Έμπολα.

«Ο ιός έχει αποδείξει πόσο εύκολο είναι κάποιος που διασχίζει τα σύνορα ή μια επισφαλής ταφή να προκαλέσει το ξαναφούντωμα της επιδημίας», ανέφερε η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως θα διαθέσει κονδύλιο έκτακτης ανάγκης ύψους 100 εκατ. δολ. για να διασφαλίσει πως δεν θα βρεθεί ξανά ενώπιον μιας τεράστιας κρίσης, όπως συνέβη με τον Έμπολα, που έχει προκαλέσει το θάνατο σε περισσότερους από 11 χιλιάδες ανθρώπους, από τον Δεκέμβριο του 2013.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η ΕΕ, όλοι κορυφαίοι δωρητές, κάλεσαν για βαθιές μεταρρυθμίσεις στον ΠΟΥ.

«Χρειαζόμαστε να συνεχίσουμε να πιέζουμε για να φτάσουμε σε μηδενικά περιστατικά και να βοηθήσουμε με την ανασυγκρότηση μετά από αυτό», δήλωσε η υπουργός Υγείας των ΗΠΑ Σίλβια Μάθιου Μπαρουελ. «Χρειαζόμαστε έναν Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που να μπορεί να τοποθετήσει τους κατάλληλους ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις για να αντιμετωπίζει αυτά τα θέματα», πρόσθεσε.

Η επικεφαλής Ιατρικός Σύμβουλος της Βρετανίας, Σάλι Ντέιβις και ο γενικός διευθυντής της επιτροπής Ανθρωπιστικής Βοήθειας της ΕΕ Κλάους Σόρενσεν δήλωσαν πως προβλήματα στην ανταλλαγή επιδημιολογικών δεδομένων καθυστέρησαν τις απαντήσεις κατά τη διάρκεια της επιδημίας.

Ο υπουργός Υγείας της Γουινέας Ρεμί Λαμάχ δήλωσε πως οι αρχές διερευνούν τις υποθέσεις, αλλά οι παραδοσιακές πολιτισμικές πρακτικές, όπως το πλύσιμο των νεκρών, έχουν αποδειχθεί δύσκολο να ξεπεραστούν. Παράλληλα, ο επικεφαλής των ιατρικών υποθέσεων της Σιέρα Λεόνε Μπρίμα Κάργμπο δήλωσε πως υπήρχαν «σημάδια ότι η στρατηγική μας αποδίδει», καθώς λιγότεροι άνθρωποι πέθαιναν σε καραντίνα στα σπίτια τους.

Την ίδια ώρα ο Τιμ Έβανς, διευθυντής Υγείας στην Παγκόσμια Τράπεζα δήλωσε πως ο ιός Έμπολα παραμένει μια κρίση σε εξέλιξη.