Σύμφωνα με ανακοίνωση αξιωματούχου του υπουργείου 'Αμυνας του Ισραήλ, οι Παλαιστίνιοι της Δυτικής Όχθης που πηγαίνουν καθημερινά στο Ισραήλ για να εργαστούν δεν θα έχουν από σήμερα το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τα ίδια λεωφορεία με τους Ισραηλινούς όταν επιστρέφουν στο σπίτι τους.

Στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος που θα διαρκέσει τρεις μήνες «οι Παλαιστίνιοι που εργάζονται στο Ισραήλ θα πρέπει να επιστρέφουν στο σπίτι τους μέσω του ίδιου σημείου διέλευσης για να παίρνουν τα λεωφορεία που χρησιμοποιούν οι κάτοικοι της Ιουδαίας-Σαμάρειας» (της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης).

Το μέτρο αυτό θα επιμηκύνει σημαντικά τον χρόνο μεταφοράς για τους δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους που εργάζονται στο Ισραήλ, καθώς θα πρέπει στο εξής να περνούν από τέσσερα σημεία ελέγχου για να μεταβούν στον τόπο εργασίας τους και στη συνέχεια μέσω των ίδιων σημείων διέλευσης να επιστρέφουν στο σπίτι τους.

Κατά την επιστροφή τους στην Δυτική Όχθη, οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να παίρνουν παλαιστινιακά λεωφορεία για να φθάνουν στο σπίτι τους και όχι πλέον ισραηλινά. 

Σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο, ο υπουργός Άμυνας Μοσέ Γιαλόν ο οποίος και αποφάσισε το μέτρο, «θα αντλήσει τα διδάγματα της εμπειρίας αυτής στο τέλος της τρίμηνης αυτής δοκιμαστικής περιόδου». 

Κατά την εκτίμηση του υπουργού Άμυνας, το μέτρο θα επιτρέψει «τον καλύτερο έλεγχο των Παλαιστινίων και αυτών που βγαίνουν από το Ισραήλ καθώς και τη μείωση των κινδύνων ασφαλείας».

Η Χάγκιτ Οφράν, ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης Ειρήνη Τώρα δήλωσε ότι «υπήρξαν κατά το παρελθόν απόπειρες επιβολής αυτού του είδους διαχωρισμού αλλά δεν είχαν υιοθετηθεί. Η απόφαση αυτή και η συνέχιση της εποικιστικής δραστηριότητας αποδεικνύουν ότι οι έποικοι μάς οδηγούν κατευθείαν σε ένα καθεστώς απαρτχάιντ και σε ηθική πτώχευση».

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Τράπεζας του Ισραήλ, 92.000 Παλαιστίνιοι εργάζονται νόμιμα ή παράνομα στο Ισραήλ.