Τις ανησυχίες της για την πολιτική κατάσταση στην ΠΓΔΜ εκφράζει η Μόσχα δια του υπουργού Οικονομικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ κατήγγειλε για ακόμη μία φορά πως η πολιτική κρίση «είναι ενορχηστρωμένη από το εξωτερικό εξαιτίας της φιλορωσικής στάσης των Σκοπίων».

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι (...) Τα γεγονότα (στην ΠΓΔΜ) είναι ενορχηστρωμένα από το εξωτερικό με τρόπο αρκετά χονδροειδή», υποστήριξε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA-Novosti. Πρόσθεσε πως η κρίση έχει στόχο να ασκηθεί πίεση στον Γκρούεφσκι «επειδή αρνήθηκε να συμμετάσχει στις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας».

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είχε υποστηρίξει το σχέδιο του αγωγού αερίου South Stream και «δήλωσε έτοιμος να συνεργασθεί» σε άλλα σχέδια για τη διοχέτευση του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, συνέχισε ο Λαβρόφ, ο οποίος μιλούσε ενώπιον του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, της άνω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου.

Στις αρχές Μαΐου, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών είχε ήδη προειδοποιήσει για τις «επικίνδυνες συνέπειες» των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ οι οποίες, σύμφωνα με τη Μόσχα, υποκινούνται από τη Δύση για να προκληθεί μια αλλαγή καθεστώτος.