Στη δημοσιότητα δόθηκαν σήμερα νέα έγγραφα που είχαν κατασχεθεί από το σπίτι του Οσάμα Μπιν Λάντεν στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν κατά την επιδρομή των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων που οδήγησε στον θάνατο του ηγέτη της Αλ Κάιντα

Το Γαλλικό Πρακτορείο έχει στην κατοχή του 100 έγγραφα που επέλεξαν και μετέφρασαν οι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών. Σε  αυτά καταγράφεται η πνευματική κατάσταση του αρχηγού της Αλ Κάιντα, η στρατηγική του αλλά και τη μεγάλη προσοχή που έδινε στη δημόσια εικόνα του δικτύου του.

Κλεισμένος στο κτιριακό του συγκρότημα του Αμποταμπάντ ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ικέτευε τους υποστηρικτές του να παραμείνουν επικεντρωμένοι στο να διαπράξουν επιθέσεις εναντίον της Αμερικής, σύμφωνα με τα έγγραφα.

«Η προτεραιότητα (μας) πρέπει να είναι να σκοτώσουμε και να πολεμήσουμε τους Αμερικανούς και τους εκπροσώπους τους» έγραψε ο Μπιν Λάντεν σε ένα εξ αυτών.

Δεν είναι ωστόσο δυνατόν να διασταυρωθεί από ανεξάρτητη πηγή η προέλευση των εγγράφων ούτε η ποιότητα της μετάφρασης.

Ανησυχία για την προσωπική του ασφάλεια

Στις επιστολές που παρατίθενται, σχέδια, υπομνήματα, σημειώματα, οδηγίες καταγράφονται οι ανησυχίες του αρχηγού της Αλ Κάιντα. Έχοντας πλήρη επίγνωση του κινδύνου ότι μη επανδρωμένα τηλεχειριζόμενα αμερικανικά αεροσκάφη θα μπορούσαν να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον των στελεχών του, ο Μπιν Λάντεν φέρεται να τους ζητάει να μην επικοινωνούν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, να μην πραγματοποιούν μαζικές συγκεντρώσεις, ενώ δεν κρύβει την ανησυχία του μήπως εντοπίσει ηλεκτρονικά τσιπ κρυμμένα στα ρούχα μιας από τις συζύγους του.

Ο ίδιος ανησυχούσε επιπλέον για την ανανέωση του δυναμικού της οργάνωσης και αναζητούσε τρόπους προκειμένου ο γιος του Χάμζα, ο πιθανότερος διάδοχός του σύμφωνα με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, να μπορέσει να μεταβεί στο Αμποταμπάντ.

Το 2010 ο επικεφαλής της Αλ Κάιντα έδινε οδηγίες σχετικά με τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονταν εκείνη την εποχή για την τύχη των Γάλλων που είχαν απαχθεί από την Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (AQMI) ή άλλων δύο δημοσιογράφων από τη Γαλλία που είχαν απαχθεί στο Αφγανιστάν.

Και στις δύο περιπτώσεις, επέμενε στην αναγκαιότητα οι απαγωγείς να αποσπάσουν από τη Γαλλία μία δέσμευση ότι τα στρατεύματά της θα αποσύρονταν από το Αφγανιστάν αλλά και να τους πληρώσουν λύτρα στην περίπτωση των ομήρων του Aqmi.

Ήθελε νέες επιθέσεις

Σε ένα πιο στρατηγικής σημασίας σχέδιο, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν εκφράζει την εκτίμηση ότι η Αλ Κάιντα πρέπει να οργανώσει θεαματικές επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ, παρόμοιες με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, όχι ωστόσο εναντίον των κυβερνήσεων στη Μέση Ανατολή.

«Πρέπει να σταματήσουμε τις επιθέσεις εναντίον των ενόπλων δυνάμεων και της αστυνομίας σε όλες τις περιοχές, ιδίως στην Υεμένη» έγραψε ο ίδιος σε μία επιστολή.

Η προτεραιότητα πρέπει να είναι να «επιτεθούμε στην Αμερική προκειμένου να την αναγκάσουμε να χαλαρώσει» τον κλοιό της από τις κυβερνήσεις της Μέσης Ανατολής και να «αφήσει ήσυχους τους μουσουλμάνους» προσέθεσε ο Μπιν Λάντεν.

Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα δεν έπεισε ωστόσο, καθώς μετά τον θάνατό του η οργάνωση καλεί σε επιθέσεις τύπου «μοναχικού λύκου» και τάσσεται υπέρ του «ατομικού τζιχάντ».

Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν επιθυμούσε μάλιστα να «τιμήσει» τη δέκατη επέτειο από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, το 2011 με θεαματικό τρόπο και με μία μεγάλη εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα.

«Εμείς αναμένουμε τη δέκατη επέτειο των ευλογημένων επιθέσεων εναντίον της Νέας Υόρκης και της Ουάσιγκτον που θα είναι σε 9 μήνες» έγραψε ο Λάντεν σε μία επιστολή που δεν έχει ημερομηνία όμως, δεδομένων των στοιχείων που αναφέρονται, έχει συνταχθεί περίπου το Δεκέμβριο του 2010.

«Έχετε πλήρη επίγνωση της σημασίας της επετείου και της σημασίας του να εκμεταλλευτούμε προς όφελός μας την επέτειο σε ό,τι αφορά την προβολή της στα μέσα ενημέρωσης προκειμένου να τιμήσουμε τις νίκες των μουσουλμάνων και προκειμένου να επικοινωνήσουμε στους ανθρώπους αυτό που θέλουμε να επικοινωνήσουμε» συνέχισε ο ίδιος σε μία επιστολή, ο παραλήπτης της οποίας δεν έχει διευκρινιστεί και η οποία βρίσκεται μεταξύ των εκατοντάδων εγγράφων που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα από τις αμερικανικές αρχές.

Ο επικεφαλής της Αλ Κάιντα ανησυχούσε ωστόσο ότι «η διχόνοια εντός του κινήματος των τζιχαντιστών θα επισύρει την απώλειά του», υπογράμμισε ένας Αμερικανός αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών ενώ σχολίαζε τα έγγραφα υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Το 2007 Ιρακινοί τζιχαντιστές είχαν γράψει στον Οσάμα Μπιν Λάντεν προκειμένου να καταγγείλουν τις φονικές ενέργειες της Αλ Κάιντα στο Ιράκ χαρακτηρίζοντάς τις «σκάνδαλα που διαπράττονται στο όνομά σας».

Ο Μπιν Λάντεν και η... τέχνη της διοίκησης

Σε ένα άλλο έγγραφο, ο ηγέτης της Αλ Κάιντα εμφανίζεται να έχει εμμονή με τη... διοίκηση. 

Είχε πλήρη συνείδηση αυτού του δεδομένου και διηύθυνε το διεθνές δίκτυο όπως ένας πραγματικός επικεφαλής σε τμήμα ανθρωπίνων πόρων:

Σας παρακαλώ, συμπληρώστε τις πληροφορίες που σας ζητούνται με ακρίβεια και ειλικρίνεια. Γράψτε με σαφή και ευανάγνωστο τρόπο. Όνομα, ηλικία, οικογενειακή κατάσταση. Θέλετε να διαπράξετε μία επίθεση αυτοκτονίας;

Η «φόρμα πρόσληψης» της οργάνωσης ξεκινούσε από τις συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με την οικογενειακή κατάσταση του «εργαζομένου», σύντομα ωστόσο ξέφευγε από τα καθιερωμένα:

Ποιον πρέπει να ειδοποιήσουμε στην περίπτωση που πέσετε ως μάρτυρας;

«Μία εκ των ειδικοτήτων που χρειαζόμαστε και την οποία δεν πρέπει να αμελήσουμε είναι η επιστήμη της διοίκησης» μπορεί κανείς να διαβάσει σε ένα σημείωμα σχετικά με την ανάγκη επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης των στελεχών του δικτύου.

Στο ίδιο σημείωμα επισημαίνεται ότι πρέπει να στρατολογούνται οι πιο ενθουσιώδεις, με τις σθεναρότερες θρησκευτικές πεποιθήσεις και ιδίως οι κάτοχοι πτυχίων.

«Πρέπει να είναι ευσεβείς και υπομονετικοί» τονίζεται σε ένα άλλο έγγραφο που εξάρει τη διακριτικότητα εκείνων που διέπραξαν τις επιθέσεις του 1998 εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στο Ναϊρόμπι.