Η κυβέρνηση της Νικαράγουας αρνήθηκε να δώσει άδεια εισόδου στο Γάλλο γελοιογράφο Ζυλ για να παραστεί σε συνέδριο συγγραφέων στην Μανάγουα.

Όπως ανακοίνωσε ο Σέργκιο Ραμίρεζ, υπεύθυνος διαφήμισης του συνεδρίου ανέφερε ότι «είναι μια αξιοθρήνητη πράξη, χωρίς λογική, και η κυβέρνηση δεν έδωσε καμία αιτιολογία για την άρνησή της να δώσει άδεια εισόδου στον Ζυλ». 

Το τρίτο συνέδριο συγγραφέων «Centroamerica Cuenta» εγκαινιάστηκε την Τρίτη με ένα αφιέρωμα στο γαλλικό σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo, που έχασε βασικούς συνεργάτες του στις 7 Ιανουαρίου από μια φονική επίθεση ισλαμιστών. Ο Ζυλ, πρώην συνεργάτης στο εβδομαδιαίο περιοδικό, σχεδίαζε να φτάσει στην πρωτεύουσα Μανάγουα τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τον Ραμίρεζ, η πρεσβεία της Γαλλίας στη Νικαράγουα προσπάθησε ανεπιτυχώς να ζητήσει από τις αρχές να αναθεωρήσουν την απόφασή τους για να μπορέσει ο Ζυλ να παρευρεθεί στο συνέδριο, στο οποίο συμμετέχουν 70 συγγραφείς από την Αμερική και την Ευρώπ». 

"Λυπάμαι για την απόφαση της κυβέρνησης να μην τον αφήσει να μπει στη Νικαράγουα», είπε ο Γάλλος πρέσβης Αντουάν Ζολί στο συνέδριο την Τρίτη, εξηγώντας ότι ο Ζυλ ήρθε στην Κεντρική Αμερική για να συμμετάσχει και σε πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Κόστα Ρίκα και το Ελ Σαλβαδόρ.