Μια σειρά από νέους νόμους που στοχεύουν να αποτρέψουν τους επίδοξους μετανάστες να μεταβούν στη Βρετανία ετοιμάζεται να παρουσιάσει ο Ντέιβιντ Κάμερον.

Σε ομιλία του στο Λονδίνο προτού μεταβεί στη Λετονία για την αυριανή σύνοδο, ο Κάμερον θα παρουσιάσει τις λεπτομέρειες ενός νέου νόμου που θα καθιστά την παράνομη εργασία στη Βρετανία ποινικό αδίκημα.

Όπως σχολιάζει το Reuters, ενώ το περιεχόμενο της ομιλίας θα είναι ουσιαστικά βρετανοκεντρικό, η χρονική συγκυρία της ομιλίας του Κάμερον θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα μήνυμα προς τους ηγέτες της ΕΕ για το πόσο σημαντικό είναι για τον ίδιον το μεταναστευτικό ζήτημα.

«Ισχυρή χώρα δεν είναι εκείνη που ανεβάζει τη γέφυρα...είναι εκείνη που ελέγχει τη μετανάστευση», θα πει ο Κάμερον, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2005 η μετανάστευση

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, ο αριθμός των μεταναστών στη Βρετανία ανήλθε σε 318.000 το 2014, το υψηλότερο επίπεδο μετά το 2005. 

Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, 318.000 άνθρωποι εγκαταστάθηκαν στη Βρετανία το 2014 από 209.000 που ήταν ο αριθμός αυτός το 2013.

Η Υπηρεσία χαρακτήρισε την αύξηση αυτή «στατιστικά σημαντική», σχολιάζοντας ότι είναι κατά τι μικρότερη από την προηγούμενη κορύφωση των 320.000 το 2005.