Η Παλαιστινιακή Αρχή ανακοίνωσε σήμερα ότι αναβάλλει για τον Οκτώβριο τις τοπικές εκλογές που επρόκειτο να διεξαχθούν τον Ιούνιο στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη ώστε να προετοιμαστεί καλύτερα η ψηφοφορία. Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς καλεί τη διεθνή κοινότητα, με άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στους New York Times, να αναγνωρίσουν, το Σεπτέμβριο στον ΟΗΕ, ένα Παλαιστινιακό κράτος και να υποστηρίξουν την ένταξή του στον παγκόσμιο οργανισμό. Στο άρθρο του ο Αμπάς υπογραμμίζει ότι η πολιτική πίεση από τις ΗΠΑ απέτυχε να σταματήσει το εποικιστικό πρόγραμμα του Ισραήλ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και οι Παλαιστίνιοι "δεν μπορούν να περιμένουν επ' αόριστον" για να αποκτήσουν το δικό τους κράτος.

"Το αίτημά μας για αναγνώριση δεν πρέπει να θεωρηθεί ελιγμός εντυπωσιασμού· έχουν χαθεί πάρα πολλοί από τους άνδρες και από τις γυναίκες μας για να επιδιδόμαστε εμείς σ' ένα τέτοιο πολιτικό θέατρο", γράφει στο άρθρο του, το οποίο δημοσιεύεται τρεις ημέρες πριν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υποδεχθεί στο Λευκό Οίκο τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

"Καλούμε όλες τις φιλικές, φιλειρηνικές χώρες να ενωθούν μαζί μας για την πραγματοποίηση των εθνικών προσδοκιών μας αναγνωρίζοντας το κράτος της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967 και υποστηρίζοντας την ένταξή του στα Ηνωμένα Έθνη", υπογραμμίζει ο Αμπάς αναφερόμενος σε σύνορα τα οποία περιλαμβάνουν τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

Η επίσκεψη του Νετανιάχου στην Ουάσινγκτον, κατά την οποία θα μιλήσει επίσης σε κοινή συνεδρίαση του αμερικανικού Κογκρέσου στις 24 Μαΐου, θεωρείται ευρέως ως μέρος μιας ισραηλινής διπλωματικής προσπάθειας για να πεισθούν μείζονες διεθνείς παράγοντες να αντιταχθουν στην επιδίωξη των Παλαιστινίων.

Οι ΗΠΑ έχουν αντιμετωπίσει ψυχρά την ιδέα της αναγνώρισης από τον ΟΗΕ και έχουν καλέσει τους Παλαιστίνιους και το Ισραήλ να μην προβούν σε μονομερή βήματα που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο μια τελική ειρηνική διευθέτηση.

Ο Αμπάς υπερασπίστηκε τη συμφωνία του για ενότητα με την ισλαμιστική Χαμάς, για την οποία το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι αποτελεί πλήγμα για την ειρήνη.