Έπειτα από περίπου 50 χρόνια κουβανοί δημοσιογράφοι πέρασαν το κατώφλι του Λευκού Οίκου. 

"Καλώς ήρθατε στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Λευκό Οίκο", είπε ο Τζος 'Ερνεστ, εκπρόσωπος του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα χθες, καλωσορίζοντας τους.

Οι δημοσιογράφοι βρίσκονται στη Ουάσινγκτον για να καλύψουν τις συνομιλίες για την αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μετά από πάνω από μισό αιώνα.

"Υπάρχει πιθανότητα να δούμε τον πρόεδρο Ομπάμα στην Αβάνα μέχρι το τέλος του 2016;" ρώτησε η Κριστίνα Εσκομπάρ, από την κουβανική κρατική τηλεόραση. "Ξέρω ότι θα χαρεί πολύ να επισκεφθεί την Κούβα και ιδιαίτερα την Αβάνα", είπε ο εκπρόσωπος του Ομπάμα.

Ο αμερικανός πρόεδρος και ο κουβανός ομόλογός του Ραούλ Κάστρο ανακοίνωσαν το Δεκέμβριο μια ιστορική συμφιλίωση μετά από 50 χρόνια κρίσης που κληρονόμησαν από τον Ψυχρό Πόλεμο. Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν σε μια ιστορική συνάντηση στον Παναμά τον Απρίλιο.

Ερωτηθείς τί αλλαγές περιμένει κανείς από την κοινωνία της Κούβας, ο Έρνεστ είπε ότι την απάντηση θα την δώσουν οι ίδιοι οι Κουβανοί. "Η ελπίδα μας είναι ότι θα μπορέσουν να εκφράσουν τις γνώμες και τις διαφωνίες τους δημόσια χωρίς φόβο για αντίποινα. Αυτή είναι μια ελευθερία που οι περισσότεροι Κουβανοί σήμερα δεν έχουν", είπε.

Στο μεταξύ, οι δύο χώρες συνεχίζουν τις συνομιλίες τους για δεύτερη μέρα στη Ουάσινγκτον, είπαν από κοινού χθες. Το τέλος των συνομιλιών σήμερα θα ακολουθήσει ξεχωριστές συνεντεύξεις τύπου, από αμερικανούς και κουβανούς αξιωματούχους, είπε το Στέιτ Ντηπάρτμεντ.