Μετά την τραγωδία του αεροσκάφους της Germanwings, η μητρική εταιρεία Lufthansa, πιθανόν να αρχίσει να υποβάλλει σε αιφνιδιαστικούς ιατρικούς ελέγχους τους πιλότους της, οι οποίοι θα επιτρέπουν να ανιχνεύεται η τακτική λήψη αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.

«Αιφνιδιαστικοί ιατρικοί έλεγχοι των πιλότων» θα μπορούσαν να προσφέρουν «τη δυνατότητα» να ανιχνεύεται η λήψη τέτοιων φαρμάκων και ενδεχόμενη ψυχολογική ευπάθεια των πιλότων, γράφει σήμερα η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) έπειτα από συνέντευξη με τον πρόεδρο της Lufthansa Κάρστεν Σπορ.

Τέτοιου είδους ιατρικοί έλεγχοι μπορούν να συγκριθούν, τουλάχιστον ως προς τον αιφνιδιαστικό χαρακτήρα τους, με τους ελέγχους ντόπινγκ στους οποίους υποβάλλονται αθλητές υψηλού επιπέδου, εκτιμά η εφημερίδα.

Ο πρόεδρος ζήτησε να γίνεται «εξετάζεται προσεκτικά» υπό ποιες «εξαιρετικές» συνθήκες το ιατρικό απόρρητο θα μπορεί να μην τηρείται τόσο αυστηρά, σύμφωνα με τη FAZ.

Υπενθυμίζεται ότι αεροπλάνο της Germanwings συνετρίβη στη Γαλλία, στις Άλπεις, στα τέλη Μαρτίου προκαλώντας τον θάνατο 150 ανθρώπων. Ο συγκυβερνήτης φαίνεται πως προκάλεσε σκόπιμα την καταστροφή. Ο Αντρέας Λούμπιτς υπέφερε από κατάθλιψη και συστηματικά απέκρυπτε την κατάσταση της υγείας του από τον εργοδότη του.

«Σε αντίθεση με άλλα αεροπορικά δυστυχήματα, δεν μπορούν να εξαχθούν σαφείς συνέπειες για τον τομέα της ασφάλειας από τη συγκεκριμένη πτήση της Germanwings», διευκρίνισε ο Σπορ στη συνέντευξη και σημείωσε:

Οι εταιρίες Germanwings και Lufthansa έχουν ξεπεράσει τη δοκιμασία αυτή και η εμπιστοσύνη των επιβατών απέναντί μας μάλλον έχει αυξηθεί.