Τη μετεγκατάσταση 40.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλες χώρες της ΕΕ αναμένεται να προτείνει η Κομισιόν.

Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η Κομισιόν προσπαθεί να βρει λύση σε αυτό που θεωρεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις δύο χώρες. Σε αυτό το πλαίσιο, το μέτρο θα οριστικοποιηθεί την Τετάρτη και θα χρειαστεί την στήριξη της πλειοψηφίας των κρατών - μελών της ΕΕ για να μπορέσει να εφαρμοστεί.

Τα κράτη μέλη θα κληθούν να εφαρμόσουν άρθρο της Συνθήκης της Λισαβόνας, το οποίο ορίζει ότι εάν ένα κράτος-μέλος αντιμετωπίζει κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας ξαφνικής ροής μεταναστών από χώρες εκτός ΕΕ, τότε τα κράτη-μέλη μπορεί να υιοθετήσουν επιπλέον μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Λέγεται ότι ο αριθμός των προσφύγων καθορίστηκε πιθανότατα για να επιτευχθεί στήριξη της Γαλλίας, η οποία τάσσεται κατά των ποσοστώσεων στην κατανομή των μεταναστών. 

Με βάση το μέγεθος της χώρας και την οικονομική της κατάστασης, η Κομισιόν έχει ορίσει ένα σύστημα ποσοστώσεων, στο οποίο, όμως, αντιδρούν αρκετές χώρες της ΕΕ.