Νέα δημοσκόπηση δείχνει... απειλή για το το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας.

Η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την εταιρεία Konda δείχνει ότι το ΑΚΡ ενδέχεται να χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτει στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου και να αναγκαστεί να σχηματίσει είτε κυβέρνηση συνασπισμού είτε κυβέρνηση μειοψηφίας.

Η έρευνα επισημαίνει ότι το ποσοστό του AKΡ έχει πέσει στο 40,5%, από 49,8% που ήταν στις προηγούμενες εκλογές του 2011, σύμφωνα με τραπεζίτες που είδαν την έρευνα και αποσπάσματά της που δημοσιεύονται στον Τύπο.

Η δημοσκόπηση, που δεν δόθηκε στη δημοσιότητα από την Konda, δείχνει επίσης ότι το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) συγκεντρώνει ποσοστό 11,5%, ξεπερνά δηλαδή το όριο του 10% που απαιτείται για να μπει στο κοινοβούλιο.

Ωστόσο, ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του AKP απέρριψε την έρευνα αυτή υποστηρίζοντας ότι η πτώση των ποσοστών του θα είναι ελάχιστη.

«Ακόμη κι αν υπάρξει πτώση (...) δεν υπάρχει κανένας λόγος να περιμένουν ότι θα είναι τόσο μεγάλη όσο προβλέπει η Konda. Πιστεύω ότι τα ποσοστά θα είναι πολύ πάνω από το 40%. Μπορούμε να πετύχουμε γύρω στο 46-47%», είπε στο πρακτορείο Reuters.

Όσον αφορά τα άλλα μεγάλα κόμματα, η δημοσκόπηση δίνει ποσοστό μικρότερο του 29% στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και κάτω από 15% στο MHP, το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος που θεωρείται ο πιθανότερος εταίρος του AKP σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση συνασπισμού.