Ένα βακτήριο και όχι ένα εμβόλιο, όπως πιστευόταν αρχικά, ευθύνεται για τον θάνατο δύο βρεφών στο Μεξικό και τη δηλητηρίαση ακόμη 29 σε μια κοινότητα ιθαγενών της περιοχής Τσιάπας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της επίσημης έρευνας.

Τα δύο βρέφη πέθαναν στις αρχές του μήνα μετά τον εμβολιασμό τους κατά της ηπατίτιδας Β. Το Μεξικανικό Ινστιτούτο Κοινωνικής Ασφάλισης αρχικά είχε κάνει λόγο για αλλεργική αντίδραση των βρεφών και είχε ζητήσει να ανασταλεί προληπτικά η χορήγηση των εμβολίων αυτών.

Χθες Παρασκευή οι μεξικανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι κατά την εξέταση των νεκρών βρεφών εντοπίστηκε ένα βακτήριο τύπου του σταφυλόκοκκου.

Οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «η βακτηριακή μόλυνση έγινε στη διάρκεια της διαδικασίας του χειρισμού του εμβολίου και της χορήγησής του», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Μεξικανικό Ινστιτούτο Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στις 8 Μαΐου συνολικά 52 βρέφη είχαν εμβολιαστεί στην περιοχή Σιμοχόβελ κατά της φυματίωσης και της ηπατίτιδας Β. Από αυτά τα 29 νοσηλεύθηκαν με συμπτώματα δηλητηρίασης και δύο πέθαναν.