Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, που κατέλαβαν στα μέσα της εβδομάδας τη περίφημη αρχαία πόλη της Παλμύρας, μπήκαν την Πέμπτη στο μουσείο της πόλης αυτής αλλά δεν κατέστρεψαν τα ανεκτίμητης αξίας εκθέματα, υποστήριξε σήμερα ο επικεφαλής της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας της Συρίας.

Ο Μααμούν Αμπντελκαρίμ επιβεβαίωσε επίσης ότι το ΙΚ έχει υψώσει τη σημαία τους στην ακρόπολη των Μαμελούκων, του 13ου αιώνα, που δεσπόζει στον αρχαιολογικό χώρο.

Οι τζιχαντιστές που μπήκαν την Πέμπτη στο μουσείο "έσπασαν γύψινα αντίγραφα που εικόνιζαν ανθρώπους πριν από 100.000 χρόνια", είπε ο Αμπντελκαρίμ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Δαμασκό. Επέστρεψαν στο μουσείο την Παρασκευή, αυτή τη φορά όμως "έκλεισαν τις πόρτες και έβαλαν μπροστά φρουρούς", πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι έχει λάβει αυτές τις πληροφορίες από κατοίκους της Παλμύρας.

Ο διευθυντής της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας εξήγησε ότι "μέσα στο μουσείο δεν είχε απομείνει σχεδόν τίποτα". Το κτίριο του μουσείο βρίσκεται στην πόλη, μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο. "Σταδιακά στέλναμε τις αρχαιότητες στη Δαμασκό όμως υπάρχουν τεράστια αντικείμενα, όπως σαρκοφάγοι (στην είσοδο του μουσείου) που ζυγίζουν 3-4 τόνους και δεν μπορούσαμε να τα μετακινήσουμε. Αυτό μας ανησυχεί", πρόσθεσε.

Ο Αμπντελκαρίμ διαβεβαίωσε ότι "δεν παρατηρείται κίνηση (του ΙΚ) στον αρχαιολογικό χώρο" και εξέφρασε την ελπίδα "να μην επαναληφθούν οι καταστροφές που διέπραξαν" οι τζιχαντιστές σε αρχαιολογικούς χώρους του Ιράκ. Ζήτησε επίσης από τη διεθνή κοινότητα "να βοηθήσει για τη σωτηρία" της Παλμύρας.

"Θα αναζητήσουμε μέτρα για να τους εμποδίσουμε (σ.σ. τους τζιχαντιστές) να καταστρέψουν τη συριακή πολιτιστική κληρονομιά", κατέληξε.