Ένα αεροσκάφος της Ερυθράς Ημισελήνου του Ιράν, φορτωμένο με 20 τόνους τροφίμων και φαρμάκων, εμποδίστηκε να φτάσει στο Τζιμπουτί όπου τα Ηνωμένα Έθνη έχουν στήσει μια επιχείρηση για τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Υεμένη, μετέδωσε σήμερα το επίσημο ιρανικό πρακτορείο Irna.

"Παρά τον συντονισμό με τα Ηνωμένα Έθνη και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, το αεροσκάφος δεν έλαβε άδεια να προσγειωθεί στο Τζιμπουτί", είπε ένας εκπρόσωπος της Ερυθράς Ημισελήνου από την Τεχεράνη. Το αεροπλάνο προσγειώθηκε τελικά στο Σαμπαχάρ, στο νοτιοανατολικό Ιράν απ' όπου ελπίζεται ότι θα αναχωρήσει για το Τζιμπουτί εφόσον το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών λάβει την αναγκαία άδεια για την αποστολή αυτή, πρόσθεσε.

Στα τέλη Απριλίου η Σαουδική Αραβία εμπόδισε ένα άλλο αεροπλάνο, που σύμφωνα με το Ιράν μετέφερε επίσης ανθρωπιστική βοήθεια, να προσγειωθεί στη Σαναά, την πρωτεύουσα της Υεμένης που ελέγχεται πλέον από τους σιίτες αντάρτες Χούτι.

Χθες τη νύχτα πάντως, ένα ιρανικό φορτηγό πλοίο φορτωμένο με 2.500 τόνους ειδών πρώτης ανάγκης έδεσε σε λιμάνι του Τζιμπουτί για να παραδώσει το φορτίο του στον ΟΗΕ. Αρχικά η Τεχεράνη υποστήριζε ότι είχε συμφωνήσει με τα Ηνωμένα Έθνη να ξεφορτώσει το πλοίο στο λιμάνι Χοντέιντα της Υεμένης, στην Ερυθρά Θάλασσα, το οποίο ελέγχεται από τους αντάρτες Χούτι. Τελικά όμως δέχτηκε να συνεχίσει το σκάφος την πορεία του προς το Τζιμπουτί και από εκεί να μεταφερθεί η ανθρωπιστική βοήθεια στην Υεμένη.