Οσιοποιήθηκε σήμερα στη Σαν Σαλβαδόρ ο αρχιεπίσκοπος Όσκαρ Ρομέρο, η κονωνική στράτευση του οποίου και στη συνέχεια η δολοφονία του το 1980 είχαν προκαλέσει σάλο στη Λατινική Αμερική

"Ο υπηρέτης του Θεού Όσκαρ Αρνούλφο Ρομέρο Γκαλντάμες, επίσκοπος, μάρτυρας, ποιμένας ευαγγελιστής και πατέρας των φτωχών, ηρωικός μάρτυρας του βασιλείου του Θεού, βασιλείου της δικαιοσύνης, της αδελφοσύνης, ανακηρύσσεται όσιος", δήλωσε ο καρδινάλιος Άντζελο Αμάτο διαβάζοντας μια αποστολική επιστολή του πάπα Φραγκίσκου. 

Ανάμεσα στο κοινό βρίσκονταν αντιπροσωπείες από 57 χώρες, τέσσερις πρόεδροι χωρών της Λατινικής Αμερικής (του Σαλβαδόρ, της Ονδούρας, του Ισημερινού και του Παναμά) και, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αρχών, σχεδόν 300.000 άνθρωποι που είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται από τα χαράματα στην πλατεία Σαλβαδόρ ντελ Μούντο, στο ανατολικό Σαν Σαλβαδόρ. 

Ο Όσκαρ Ρομέρο γεννήθηκε το 1917 και αυτοί που τον γνώριζαν τον περιέγραφαν ως έναν άνθρωπο απλό και κοντά στον λαό. Έγινε γνωστός ως ο αρχιεπίσκοπος των "χωρίς φωνή", υπερασπιστής της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Υπερασπίσθηκε τους ακτήμονες χωρικούς και καλούσε τους στρατιώτες να μην πυροβολούν πια εναντίον του πλήθους, με αποτέλεσμα να προκαλέσει την οργή των πιο συντηρητικών κύκλων της χώρας του. Στις 24 Μαρτίου 1980 δολοφονήθηκε από έναν ακροδεξιό ενώ χοροστατούσε στη λειτουργία.