Η κυβέρνηση της Μιανμάρ υιοθέτησε έναν αμφιλεγόμενο νόμο περί οικογενειακού προγραμματισμού που, σύμφωνα με οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στοχεύει τη μουσουλμανική μειονότητα των Ροχίνγκια η οποία έχει βρεθεί στο επίκεντρο της μεταναστευτικής κρίσης στη Νοτιοανατολική Ασία καθώς χιλιάδες μέλη της χάθηκαν στη θάλασσα, εγκαταλειμμένα μεσοπέλαγα από τους διακινητές τους.

Περισσότεροι από 3.500 μετανάστες από το Μπανγκλαντές και τη Μιανμάρ έφτασαν τις τελευταίες ημέρες στη Μαλαισία, την Ινδονησία και την Ταϊλάνδη. Οι μετανάστες από το Μπανγκλαντές προσπαθούν να ξεφύγουν από τη φτώχεια στη χώρα τους ενώ οι μουσουλμάνοι Ροχίνγκια θέλουν να γλιτώσουν από τις διώξεις που υφίστανται στη χώρα τους. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ οι Ροχίνγκια είναι μια από τις μειονότητες που υφίσταται τις περισσότερες διώξεις στον κόσμο.

Ο νέος νόμος επιτρέπει στις αρχές των Πολιτειών της Μιανμάρ να λαμβάνουν μέτρα για να περιοριστεί ο ρυθμός των γεννήσεων. Η επίσημη εφημερίδα Myanma Alinn έγραψε το Σάββατο ότι ο πρόεδρος της χώρας, Τέιν Σέιν, ενέκρινε τον νόμο στις 19 Μαΐου. Οι τοπικές αρχές θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να εκτιμούν την κατάσταση στην περιοχή τους και να καθορίζουν αν επαρκούν οι πόροι "λόγω αυξημένου αριθμού μεταναστών, λόγω της δημογραφικής αύξησης ή λόγω του αυξημένου αριθμού γεννήσεων", πρόσθεσε η εφημερίδα.

Στη συνέχεια, οι τοπικοί κυβερνήτες θα ζητούν από την κεντρική κυβέρνηση να επιβάλει κανόνες, όπως για παράδειγμα να υποχρεώνει τις γυναίκες "να περιμένουν τουλάχιστον 36 μήνες" μετά τον τοκετό πριν κάνουν και άλλο παιδί.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) θεωρεί ότι ο νόμος αυτός στοχεύει ευθέως τους Ροχίνγκια. Περίπου 1,3 εκατομμύριο Ροχίνγκια ζουν στη Μιανμάρ η οποία τους θεωρεί παράνομους μετανάστες από το Μπανγκλαντές και δεν τους χορηγεί υπηκοότητα. Ο νόμος αυτός "θα επιδεινώσει σοβαρά τις εθνοτικές και θρησκευτικές εντάσεις", είπε ο αναπληρωτής διευθυντής του HRW για θέματα Ασίας, Φιλ Ρόμπερτσον. "Αναμένουμε ότι οι μουσουλμάνοι Ροχίνγκια της Πολιτείας Ρακάιν θα είναι ο υπ' αριθμόν ένα στόχος του νόμου αυτού", πρόσθεσε.