Φαίνεται πως η απόφαση του δημοψηφίσματος στην Ιρλανδία άνοιξε την... όρεξη και στον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, ο οποίος μοιάζει αποφασισμένος να πετύχει σύντομα την αναγνώριση των συμβιώσεων των ομοφυλόφιλων. 

Η ιταλική κεντροαριστερά έχει καταθέσει ήδη σχετική πρόταση στην βουλή, η οποία αναμένεται να αρχίσει να εξετάζεται σε περίπου έναν μήνα.

Η Νέα Κεντροδεξιά του Αντζελίνο Αλφάνο, όμως (η οποία μετέχει στην κυβέρνηση) και κεντρώοι βουλευτές, από την μεριά τους, έχουν καταθέσει περίπου τέσσερις χιλιάδες τροπολογίες, με στόχο να καθυστερήσουν την όλη συζήτηση και διαδικασία έγκρισης.

«Κάποιοι στην κεντροαριστερά θα ήθελαν ένα πιο προηγμένο μέτρο. Αλλά στην φάση αυτή, η αναγνώριση των συμβιώσεων των ομοφυλόφιλων, δεν μπορούν, πλέον, να αναβληθούν», δήλωσε ο Ρέντσι σε στενούς του συνεργάτες, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα.
«Η πορεία της αναγνώρισης των δικαιωμάτων αυτών θα πρέπει να επιταχυνθεί σημαντικά, μετά και από το μήνυμα που έφτασε και από το Δουβλίνο», τόνισε, παράλληλα, ο Ιταλός υφυπουργός εξωτερικών Μπενεντέτο Ντέλλα Βέντοβα.

Σύμφωνα με τους σχολιαστές, η αναγνώριση των δικαιωμάτων και των συμβιώσεων των ομοφυλόφιλων και της ΛΟΑΤ κοινότητας, στην Ιταλία, πέρα από το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα του Ρέντσι πρόκειται να υποστηριχθεί από το κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλλο, αλλά και από το κόμμα Αριστερά, Οικολογία και Ελευθερία, του Νίκι Βέντολα.

Με τον τρόπο αυτό θεωρείται πολύ πιθανό να ξεπερασθούν αντιστάσεις της κεντροδεξιάς πτέρυγας της κυβερνητικής συμμαχίας.