Συνεχίζεται το λουτρό αίματος στην Συρία γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο της Παλμύρας, καθώς όπως έγινε γνωστό η οργάνωση Ισλαμικό κράτος (EI) εκτέλεσε τουλάχιστον 217 ανθρώπους, ανάμεσα στους οποίους άμαχοι, αφότου κατέλαβε πριν από εννέα ημέρες ένα μέρος της συριακής επαρχίας Χομς.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH) ανέφερε πως διαθέτει αποδείξεις ότι εκτελέστηκαν 67 άμαχοι, ανάμεσά τους παιδιά, και 150 μέλη των συριακών δυνάμεων από τους τζιχαντιστές του EI σε διάφορες περιοχές της επαρχίας Χομς από τις 16 Μαΐου.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν, ολόκληρες οικογένειες εκτελέστηκαν, ανάμεσά τους μικρά παιδιά με τους γονείς τους, ενώ πρόσθεσε ότι ορισμένα θύματα σκοτώθηκαν με σφαίρες, άλλα αποκεφαλίστηκαν ή σφαγιάστηκαν με μαχαίρια. 

Το Παρατηρητήριο έδωσε τον απολογισμό αυτό μερικές ώρες αφού τα επίσημα συριακά μέσα ενημέρωσης επιβεβαίωσαν πως το EI διέπραξε μία "σφαγή" στην Παλμύρα, σκοτώνοντας περίπου 400 αμάχους, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση, 600 άνθρωποι, ανάμεσά τους και μέλη των ενόπλων δυνάμεων, φιλο-κυβερνητικοί μαχητές και άμαχοι που κατηγορούνται ότι είχαν σχέση με το καθεστώς, συνελήφθησαν από το EI κατά τη διάρκεια της προέλασής του.