Ξεπερνούν τους 6.000, από την 1η Ιανουαρίου, οι κάτοικοι του Κοσόβου που μετανάστευσαν σε δυτικές χώρες τον περασμένο χειμώνα και επέστρεψαν, σύμφωνα με τον υπεύθυνο για θέματα μετανάστευσης του υπουργείου Εσωτερικών Βαλόν Κρασνίτσι.

«Από τη Γερμανία επιστρέφει ο μεγαλύτερος αριθμός μεταναστών, σχεδόν κάθε εβδομάδα, αλλά επιστρέφουν και από άλλες χώρες, όπως η Ουγγαρία, η Σουηδία και η Ελβετία. Από την 1η Ιανουαρίου επέστρεψαν στο Κόσοβο πάνω από 6.000 άτομα. Πέρσι, το ίδιο χρονικό διάστημα είχαν επιστρέψει περίπου 4.000 άτομα, η διαφορά είναι μεγάλη» δήλωσε ο κ. Κρασνίτσι.

Σε έκθεση που δημοσιοποίησε τον Απρίλιο το Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΟΗΕ (UNDP) αναφερόταν ότι το 47% των οικογενειών στο Κόσοβο έχει κάποιο μέλος που μετανάστευσε σε δυτική χώρα.

Στο τέλος του 2014 και τους πρώτους μήνες του 2015, χιλιάδες κάτοικοι του Κοσόβου πήραν τον δρόμο της μετανάστευσης προς χώρες της ΕΕ.

Οι περισσότεροι πέρασαν τα σύνορα παράνομα, μέσω Ουγγαρίας, και το μεγαλύτερο ποσοστό επέλεξε τη Γερμανία, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον.