Οι Aυστριακοί εμπιστεύονται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά όχι την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με δημοσκόπηση, ακριβώς ένα χρόνο από τις τελευταίες Ευρωεκλογές (που πραγματοποιήθηκαν στις 25 Μαίου 2014).

Συγκεκριμένα, ιδιαίτερα θετική είναι η γνώμη των πολιτών για το Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο εμπιστεύεται η μεγάλη πλειονότητα, θεωρώντας το έργο του «σημαντικό» ή «πολύ σημαντικό» σε ποσοστό 77% (έναντι 66% πριν από ένα χρόνο), όπως διαπιστώνεται σε αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση της Αυστριακής Εταιρείας Ευρωπαϊκής Πολιτικής.

Αντίθετα η εμπιστοσύνη των Αυστριακών για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει μειωθεί σημαντικά μέσα στον τελευταίο χρόνο, με το ποσοστό εκείνων που φέρεται να της έχουν «μεγάλη εμπιστοσύνη» να έχει περιοριστεί, από το 34% τον Μάρτιο του 2014, στο 23% σήμερα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό «μεγάλης εμπιστοσύνης» προς στο Ευρωκοινοβούλιο βρίσκεται στο 47%.

Η θετική στάση των Αυστριακών απέναντι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει παρουσιάσει άνοδο μέσα στους προηγούμενους 12 μήνες σε σχέση και με τους άλλους ευρωπαικούς θεσμούς, παρατηρεί ο γενικός γραμματέας της Αυστριακής Εταιρείας Ευρωπαικής Πολιτικής Πάουλ Σμιντ.

Ο ίδιος συμπληρώνει ότι το έργο και οι δραστηριότητές του Ευρωκοινοβουλίου εκτιμώνται ως «σημαντικά», σε αντίθεση με το έργο και τις δραστηριότητες της ΕΚΤ, που οι πολίτες εκτιμούν προφανώς λιγότερο, σε σχέση με τη διαχείριση της κρίσης από την Ευρωπαϊκή Ενωση.