Μυστικό σχέδιο της Ρωσίας για προσωρινή αποφυλάκιση του πρώην διοικητή του στρατού των Σέρβων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς αποκαλύπτει το περιοδικό Istina.

Πρόσφατα, τον επισκέφθηκαν στη Χάγη – όπου κρατείται στη φυλακή του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου - η Γέλενα Γκούσκοβα, μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, γνωστή για τη συμπάθεια προς τους Σέρβους και ο βουλευτής Πάβελ Ντορόχιν, ο οποίος είναι επικεφαλής Ρωσικής Επιτροπής για την προστασία του πρώην στρατηγού.

Σε δημοσίευμα της κροατικής εφημερίδας αναφέρεται ότι, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ρωσικού Τύπου, οι κ.κ. Γκούσκοβα και Ντορόχιν συμφώνησαν, στα μέσα Ιουνίου, να ταξιδέψει στην Ολλανδία ομάδα Ρώσων γιατρών για να εξετάσουν τον Ράτκο Μλάντιτς και να ετοιμάσουν, το αργότερο έως τον Αύγουστο, τη μεταφορά του στη Μόσχα για θεραπεία.

Τα ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Μλάντιτς είναι βαριά άρρωστος και ότι η δίκη του διακόπηκε αρκετές φορές, λόγω της κακής κατάστασης της υγείας του.

Όπως δήλωσε ο Πάβελ Ντορόχι, ο Ράτκο Μλάντιτς θα παραμείνει για ένα μήνα για θεραπεία στη Μόσχα και η Ρωσία, όπως φαίνεται, θα εγγυηθεί τη μεταφορά και αργότερα την επιστροφή του στη φυλακή του ICTY.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται ο Μλάντιτς να «εξέλθει» για θεραπεία στη Μόσχα και ότι η Ρωσία διεξάγει διαπραγματεύσεις για το θέμα με εκπροσώπους του ΝΑΤΟ.

Συνομιλητής του ρωσικού περιοδικού σημείωσε ότι πρακτικά είναι οι μοναδικές συνομιλίες Ρωσίας και ΝΑΤΟ από τότε που, λόγω της ουκρανικής κρίσης, οι σχέσεις Μόσχας και Δύσης υποβιβάστηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο.