Η στρατιωτική επέμβαση κατά του Ισλαμικού Κράτους δεν αρκεί για την ήττα του προειδοποίησε  στη Ρώμη η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η στρατιωτική απάντηση είναι μια «απάντηση απαραίτητη, αλλά όχι η μοναδική», εξήγησε η Μογκερίνι, στην οποία απονεμήθηκε στη Ρώμη το βραβείο του Ινστιτούτου Μελετών Διεθνούς Πολιτικής (ISPI) για το 2015.

Ωστόσο δεν θα καταστεί δυνατό να ηττηθεί το ΙΚ παρά μόνο εάν «το Ιράκ γίνει μια σταθερή, δημοκρατική χώρα, που να περιλαμβάνει όλες τις συνιστώσες του» και επίσης εάν η «Συρία εισέλθει εντέλει στην οδό μιας δημοκρατικής μετάβασης και της εθνικής συμφιλίωσης», εξήγησε.

Η σύγκρουση ανάμεσα σε σουνίτες και σιίτες στην περιοχή αυτή θα ήταν για ορισμένους ένας «τριακονταετής πόλεμος», πρόσθεσε απευθυνόμενη σε προσκεκλημένους ανάμεσα στους οποίους ήταν ο πρώην πρόεδρος της Ιταλίας Τζόρτζο Ναπολιτάνο, επίτιμος πρόεδρος του ISPI.

«Πρόκειται για μια υπόθεση ενδιαφέρουσα», αλλά εσφαλμένη, σύμφωνα με την Μογκερίνι, η οποία επισήμανε πως αυτή η σύγκρουση ανάμεσα στους δύο κλάδους του ισλάμ «δεν είναι ένας θρησκευτικός πόλεμος», αλλά «μια σύγκρουση εξουσιών με ζητούμενο την περιφερειακή ηγεμονία».