Καταγγελίες κατά της Ουάσινγκτον ότι δεν έκανε τίποτα για να βοηθήσει τον ιρακινό στρατό ώστε να κρατήσει την πόλη Ραμαντί η οποία έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, διατύπωσε η Τεχεράνη.

«Κύριε (Μπαράκ) Ομπάμα, ποια είναι η απόσταση ανάμεσα στο Ραμάντι και τη βάση αλ-Ασαντ, όπου σταθμεύουν τα αμερικανικά αεροσκάφη; Πως μπορείτε να εγκαθίσταστε εκεί υπό το πρόσχημα της προστασίας των Ιρακινών και να μην κάνετε τίποτα; Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο παρά συνέργεια σε μια συνωμοσία», δήλωσε ο στρατηγός Γασέμ Σουλεϊμανί, αρχηγός της δύναμης Κουντς, που είναι αρμόδια για τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό των Φρουρών της Επανάστασης, επίλεκτου στρατού του ιρανικού καθεστώτος, σε ομιλία χθες βράδυ στη νότια πόλη Κερμάν.

Η πόλη Ραμάντι, που βρίσκεται περίπου 100 χλμ. δυτικά της Βαγδάτης, έπεσε στις 17 Μαΐου στα χέρια της εξτρεμιστικής σουνιτικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος παρά τους βομβαρδισμούς που διεξήγαγαν οι ΗΠΑ από τη βάση Αλ-Ασαντ, όπου έχουν αναπτυχθεί εκατοντάδες αμερικανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι.

Η Ουάσινγκτον υπεραμύνθηκε της αποτελεσματικότητας των αεροπορικών πληγμάτων αμφισβητώντας παράλληλα τη «βούληση των ιρακινών δυνάμεων να πολεμήσουν». Η κατάληψη του Ραμάντι ήταν η χειρότερη ήττα της Βαγδάτης μετά την οπισθοχώρηση των ιρακινών δυνάμεων τον Ιούνιο του 2014 έναντι του ΙΚ.

Ωστόσο για τον στρατηγό Σουλεϊμανί, οι ΗΠΑ  «ουδεμία βούληση έχουν να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος». Ο ιρανός στρατηγός δήλωσε επίσης ότι οι τζιχαντιστές, οι οποίοι ελέγχουν αρκετές πετρελαιοπαραγωγές περιοχές στο Ιράκ και τη Συρία, «εξάγουν το πετρέλαιο τους μέσω των χωρών του διεθνούς συνασπισμού» που έχει συγκροτηθεί υπό την Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, ο Γασέμ Σουλεϊμανί έχει αναπτύξει δράση στο Ιράκ, κυρίως κατά την ανακατάληψη στα τέλη Μαρτίου της πόλης Τικρίτ από τον στρατό και τις ιρακινές πολιτοφυλακές.

Σιιτική δύναμη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, το Ιράν έχει εμπλακεί στην καταπολέμηση του ΙΚ παρέχοντας στρατιωτικούς συμβούλους και οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη προς τις κυβερνήσεις της Συρίας και του Ιράκ.

«Για την καταπολέμηση του επικίνδυνου φαινομένου, μόνο η Ισλαμική Δημοκρατία υπάρχει», δήλωσε ο στρατηγός Σουλεϊμανί, σύμφωνα με τον οποίο η καταπολέμηση του ΙΚ αποτελεί "εθνικό συμφέρον».