Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν παρείχε διαβεβαιώσεις στον πρωθυπουργό του Ιράκ Χάινταρ αλ Αμπάντι για τη δέσμευση της αμερικανικής κυβέρνησης να υποστηρίξει τις προσπάθειες της Βαγδάτης εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), μετά τις επικρίσεις του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Ας Κάρτερ, που αμφισβήτησε το εάν και κατά πόσον οι ιρακινές δυνάμεις έχουν τη θέληση να πολεμήσουν.

Ο Μπάιντεν, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Αμπάντι, διαβεβαίωσε εκ νέου ότι οι ΗΠΑ «υποστηρίζουν τον αγώνα της ιρακινής κυβέρνησης εναντίον του ΙΚΙΛ», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του, χρησιμοποιώντας το παλαιότερο ακρωνύμιο του ΙΚ.

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος «αναγνώρισε την τεράστια θυσία και τη γενναιότητα των ιρακινών δυνάμεων τους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες στη Ραμάντι και αλλού», σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ υποστήριξε σε δηλώσεις την Κυριακή στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ότι οι ιρακινές δυνάμεις δεν έδειξαν να έχουν καμιά πρόθεση να προβάλουν αντίσταση στους τζιχαντιστές του ΙΚ όταν έπεσε η Ραμάντι στα χέρια τους πριν από μια εβδομάδα και πρόσθεσε πως η Ουάσινγκτον προσπαθεί να τις ενθαρρύνει να εμπλακούν πιο άμεσα.