Εκ νέου επαφές θα έχουν, σήμερα, οι αρχηγοί των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ σχετικά με την πολιτική κρίση που ταλανίζει τη χώρα.

Στην καινούρια αυτή συνάντηση, η οποία είναι η τρίτη στη σειρά το τελευταίο διάστημα, θα μετέχουν οι αρχηγοί του κυβερνώντος VMRO-DPMNE Νίκολα Γκρούεφσκι, της αντιπολιτευόμενης Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM) Ζόραν Ζάεβ, του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI Αλί Αχμέτι και του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών (DPA) Μέντουχ Θάτσι, καθώς και εκπρόσωποι της Διεθνούς Κοινότητας στη χώρα.

 Οι προηγούμενες δύο συναντήσεις των αρχηγών των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ πραγματοποιήθηκαν στις 14 και 18 Μαΐου, στα Σκόπια, χωρίς, όμως, να προκύψει κανένα αποτέλεσμα.

Ύστερα από τις συναντήσεις αυτές, οι κ.κ. Γκρούεφσκι και Ζάεβ είχαν, στις 19 και 20 Μαΐου στο Στρασβούργο, μαραθώνιες συναντήσεις με τον Επίτροπο αρμόδιο για τη Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) Γιοχάνες Χαν και με τους ευρωβουλευτές Ίβο Βάιγκλ, Ρίτσαρντ Χόουϊτ και Έντουαρντ Κούκαν, οι οποίοι έχουν αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την εξεύρεση λύσης στην πολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ, χωρίς πάλι να σημειωθεί κάποια πρόοδος.

Η αντιπολίτευση του Ζόραν Ζάεβ εμμένει στο αίτημα για παραίτηση της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι και για τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, που θα προετοιμάσει το έδαφος για νέες εκλογές, κάτι που αποκλείει κατηγορηματικά ο κ. Γκρούεφσκι.