Η δίκη για κατασκοπεία του ανταποκριτή της Washington Post στο Ιράν Τζέισον Ρεζαγιάν, ο οποίος κρατείται εδώ και δέκα μήνες, άρχισε σήμερα ενώπιον ειδικού δικαστηρίου της Τεχεράνης, μετέδωσαν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο 39χρονος Ρεζαγιάν κατηγορείται για κατασκοπεία, συνεργασία με εχθρικές κυβερνήσει, συλλογή εμπιστευτικών πληροφοριών και προπαγάνδα σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας, σύμφωνα με τη δικηγόρο του Λεϊλά Αχσάν, η οποία εκτιμά ότι οι κατηγορίες αυτές δεν βασίζονται σε αποδεικτικά στοιχεία.

Η ακροαματική διαδικασία διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών ενώπιον του 15ου τμήματος του Επαναστατικού Δικαστηρίου της Τεχεράνης, ενός ειδικού δικαστηρίου που εκδικάζει συνήθως τις υποθέσεις που αφορούν την εθνική ασφάλεια ή πολιτικά εγκλήματα, σύμφωνα με το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Ο Ρεζαγιάν δικάζεται μαζί με τη σύζυγό του Γεγκανέχ Σαλεχί, επίσης δημοσιογράφο, καθώς και μια φωτορεπόρτερ, σύμφωνα με το IRNA.

Ο Ρεζαγιάν, ο οποίος έχει ιρανική και αμερικανική υπηκοότητα, εργαζόταν για την αμερικανική εφημερίδα από το 2012. Συνελήφθη μαζί με τη σύζυγό του στο σπίτι τους το βράδυ της 22ας Ιουλίου 2014. Η τρίτη κατηγορούμενη, το όνομα της οποίας δεν έχει δημοσιοποιηθεί, είχε επίσης συλληφθεί εκείνο το βράδυ.

Η φυλάκιση του δημοσιογράφου είχε προκαλέσει εντάσεις μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ, οι οποίες διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπαμα κάλεσε τον Μάρτιο την ιρανική κυβέρνηση να απελευθερώσει τον δημοσιογράφο. Στη συνέχεια, η αμερικανική Γερουσία υιοθέτησε τον Μάιο απόφαση που ζητούσε την απελευθέρωση τριών κρατουμένων στο Ιράν Αμερικανών, ανάμεσά τους ο Ρεζαγιάν.

 
TAGS