Ο πρόεδρος της Γουατεμάλας, Άλβαρο Κολόμ, κήρυξε "σε κατάσταση πολιορκίας" την περιοχή Πετέν, κοντά στο Μεξικό, όπου το σαββατοκύριακο σφαγιάστηκαν 27 αγρεργάτες, σε μια επίθεση που αποδίδεται στο μεξικανικό καρτέλ των ναρκωτικών Σέτας.
Η κατάσταση πολιορκίας, που θα ισχύει για 30 ημέρες, δίνει στις αρχές το δικαίωμα να απαγορεύουν τις διαδηλώσεις και στην αστυνομία να πραγματοποιεί νυχτερινές εφόδους στην περιοχή που απέχει 600 χιλιόμετρα βορείως της πρωτεύουσας.

"Το υπουργικό συμβούλιο κήρυξε την περιφέρεια Πετέν σε κατάσταση ανάγκης και αύριο θα επιστρέψω εκεί για να διευθύνω τις επιχειρήσεις και να συλλάβουμε αυτά τα άτομα, σε συνεργασία με το στρατό και την αστυνομία", είπε ο Κολόμ. "Ήδη συλλάβαμε ένα άτομο ενώ δύο κακοποιοί σκοτώθηκαν σε μια επιχείρηση στην οποία τραυματίστηκαν και δύο αστυνομικοί", πρόσθεσε.

Οι δράστες της σφαγής, που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της χώρας μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου, φαίνεται ότι αναζητούσαν τον ιδιοκτήτη του αγροκτήματος "Λος Κόκος" για να τον σκοτώσουν, υποστήριξε ο υπουργός Εσωτερικών, Κάρλος Μενοκάλ.

Οι αρχές επιρρίπτουν την ευθύνη για τη σφαγή στους Σέτας, μια οργάνωση που ίδρυσαν πρώην στελέχη των ειδικών δυνάμεων του μεξικανικού στρατού. Η Γουατεμάλα τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε "διάδρομο" για τη μεταφορά ναρκωτικών, κυρίως κοκαΐνης, από τη Νότια Αμερική στις ΗΠΑ.