Συνάντηση στο Βερολίνο θα έχουν την ερχόμενη εβδομάδα η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Ένα από τα κύρια θέματα της συνάντησης είναι η γαλλογερμανική συμβολή στην ενίσχυση της διακυβέρνησης της ευρωζώνης, για την οποία το Παρίσι και το Βερολίνο διατυπώνουν έναν αριθμό προτάσεων «που θα αναπτυχθούν μέσα στο πλαίσιο των υφισταμένων συνθηκών μέσα στα επόμενα χρόνια».

Περισσότερο μακροπρόθεσμα προτείνουν να εξετασθεί το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ και προβλέπουν να συνεισφέρουν σ' αυτή την ανάλυση έως το τέλος του 2016, κάτι που φαίνεται να απομακρύνει το σενάριο μιας αλλαγής των συνθηκών.

Η ενίσχυση της ευρωζώνης θα είναι στην ημερήσια διάταξη της επόμενης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στα τέλη Ιουνίου. Οι πρόεδροι της Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Eurogroup, της ΕΚΤ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εργάζονται για το σκοπό αυτό εδώ και μήνες και έχουν ήδη παρουσιάσει το έργο τους. Τώρα θα πρέπει να κάνουν το ίδιο και τα κράτη μέλη για να δώσουν τροφή στη συζήτηση.

«Η γαλλογερμανική συμβολή είναι χρήσιμη, αρμόζουσα και κεντρική σ' αυτή τη διαδικασία», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Η πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης μεταξύ των τριών ηγετών επιβεβαιώθηκε από ευρωπαϊκή πηγή.