Αντιδράσεις και αρκετές συζητήσεις είχε προκαλέσει το... χαλαρό στυλ του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Ρίγας με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να σπεύδει να τον... υπερασπιστεί.

Ο Γιούνκερ «είναι γνωστός για το άκρως ανεπίσημο και πολύ συχνά χαλαρό στυλ του» επισήμανε ο  Μαργαρίτης Σχοινάς, μία δήλωση που έκανε τους δημοσιογράφους που παρευρίσκονταν στην αίθουσα τύπου της Κομισιόν να ξεσπάσουν σε δυνατά γέλια.

Ο χαιρετισμός του Γιούνκερ προς τον Ορμπάν ήταν μια «διασκεδαστική στιγμή κατά τη διάρκεια μιας πολύ μακράς και βαρετής τελετής υποδοχής» στη Σύνοδο Κορυφής που διεξήχθη με στόχο να ενισχυθεί η συνεργασία με τους ανατολικούς γείτονες της Ευρώπης, επέμεινε ο κ. Σχοινάς.

Ο 60χρονος Γιουνκέρ «είναι στα πολιτικά πράγματα εδώ και 35 χρόνια και έχει διατελέσει πρωθυπουργός (του Λουξεμβούργου) για ένα διάστημα 19 ετών. Γνωρίζει πολύ καλά όλους τους (Ευρωπαίους) ηγέτες» με τους οποίους «διατηρεί σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης» προσέθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι ο Ορμπάν απάντησε προσφωνώντας τον Γιούνκερ «Μεγάλο Δούκα» ωστόσο αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με την εκτίμηση που τρέφει ο Γιουνκέρ προς την πολιτική που ασκεί ο Ορμπάν, ο οποίος έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στην Ευρώπη καθώς τάχθηκε υπέρ της επανέναρξης του διαλόγου σχετικά με την επιβολή της θανατικής ποινής.

Εκτός της προσφώνησης προς τον Ορμπάν, ο Γιούνκερ προέβη σε κάθε είδους οικειότητες: αγκαλιές, φιλικά χτυπήματα στους ώμους, αστεϊσμοί με τους ηγέτες.

Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ έδωσε ένα μικρό χαστουκάκι στο μάγουλο του επικεφαλής της διπλωματίας του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ δέχθηκε ένα φιλάκι στο κεφάλι του, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής αστειεύτηκε με τη γραβάτα του μόλις συνάντησε τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.