Αντιρρήσεις διατύπωσε ο  Βέλγος υπουργός Μετανάστευσης Τεο Φράνκεν ως προς τον μηχανισμό κατανομής προσφύγων στη Μεσόγειο

Σε παρέμβασή του στη Βουλή της χώρας του, ο Φράνκεν εξέφρασε την εκτίμηση, ότι η πρόταση δεν λαμβάνει επαρκώς υπόψη τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει έως τώρα, ορισμένα κράτη-μέλη, όσον αφορά την υποδοχή των αιτούντων άσυλο.

Ερωτηθείς σήμερα, από αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο κ. Φράνκεν (του κόμματος N-VA), δήλωσε από την πλευρά του, ότι οι ποσοστώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρέπει να λαμβάνουν υπόψη περισσότερο την πληθυσμιακή πυκνότητα κάθε χώρας και όχι το σύνολο των κατοίκων.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Belga, το κριτήριο του πληθυσμού λαμβάνεται υπόψη κατά 40% για την ποσόστωση, όσο και ο πλούτος της χώρας (ΑΕΠ), ενώ το ποσοστό απασχόλησης και ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου, που ελήφθησαν μεταξύ 2010 και 2014, μετρούν 10% το καθένα. Ως εκ τούτου, το Βέλγιο καλείται να υποδεχθεί το 2,91% των κατανεμημένων αιτούντων άσυλο.

Ο υπουργός υποστήριξε ότι το Βέλγιο καταβάλλει εδώ και χρόνια προσπάθειες πολύ πιο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και τόνισε ότι ο προτεινόμενος μηχανισμός δεν ισχύει για όλους τους μετανάστες που διασώθηκαν στη θάλασσα, αλλά μόνο για εκείνους που έχουν μια ισχυρή πιθανότητα να γίνει δεκτό το αίτημά τους, όπως οι Σύριοι και οι πρόσφυγες από την Ερυθραία