Η αστυνομία της Ταϊλάνδης ανακάλυψε τα λείψανα περίπου 1.700 εμβρύων από παράνομες αμβλώσεις κρυμμένα σε Βουδιστικό ναό στην Μπανγκόκ χθες Παρασκευή, με τις πλήρεις διαστάσεις της μακάβριας ανακάλυψης να "προκαλούν σοκ" κατά τα ΜΜΕ, στην εγχώρια, ιδιαίτερα συντηρητική, κοινωνία.

Πάνω από 2.000 σοροί, τυλιγμένες σε πλαστικές σακούλες, ανασύρθηκαν από τους τρεις νεκροθαλάμους του ναού και η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε την έρευνα στο κτίριο.

Μετά την ανακάλυψη 348 λειψάνων βρεφών στην αρχική έρευνα νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα δύο νεκροθάφτες στο ναό ομολόγησαν ότι τα είχαν αποθηκεύσει και υπήρξε συνέχιση της έρευνας, ανέφερε η αστυνομία.

"Συνολικά βρέθηκαν σήμερα 1.654 έμβρυα σε δύο θαλάμους", δήλωσε ο συνταγματάρχης Σομπάτ Μιλιντατζίντα, αξιωματούχος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας στην Μπανγκόκ. Ορισμένα, πρόσθεσε, ήταν αποθηκευμένα στο ναό για πάνω από ένα χρόνο.

Η ανακάλυψη υπογραμμίζει το μέγεθος του φαινομένου των εκτός νόμου αμβλώσεων στην συντηρητική Ταϊλάνδη, όπου εκτρώσεις επιτρέπονται μόνο εάν κριθεί ότι η κύηση απειλεί τη ζωή της εγκύου ή η κύηση αποτελεί συνέπεια βιασμού.

Η υπόθεση "αντανακλά τη σοβαρότητα του προβλήματος", παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός Αμπίσιτ Βετζατζίβα, ωστόσο απέρριψε την πρόταση να τροποποιηθεί ο νόμος για τις αμβλώσεις, λέγοντας ότι είναι ήδη "αρκετά εύκαμπτος".

Το υπουργείο Υγείας διέταξε πάταξη των παράνομων κλινικών αμβλώσεων σε όλη τη χώρα μετά την ανακάλυψη. Κατά τα στοιχεία του, από το ένα εκατ. κυήσεις στην Ταϊλάνδη κάθε χρόνο, οι 80.000 τερματίζονται παράνομα.

Μέχρι στιγμής έχει συλληφθεί μια 33χρονη η οποία "ομολόγησε" ότι προέβη σε παράνομη άμβλωση, είπε ο Σομπάτ. Αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης πέντε έως δέκα ετών.

Οι αρχές, πρόσθεσε, θα διώξουν ποινικά και τους δυο εργαζόμενους στο ναό, που είπαν σε αστυνομικούς ότι δούλευαν παράλληλα για ένα δίκτυο παράνομων κλινικών αμβλώσεων και δεν είχαν ιδέα πόσα έμβρυα ήταν αποθηκευμένα στους νεκροθαλάμους.

Κανονικά πήγαιναν τα έμβρυα να αποτεφρωθούν μαζί με άλλες σορούς, αλλά οι κάμινοι είχαν χαλάσει και ο αριθμός των σορών που αποθηκεύονταν αυξήθηκε εκθετικά όσο επισκευάζονταν.

 

Οι βουδιστικοί ναοί στην Ταϊλάνδη εκτελούν τελετές καύσης νεκρών και επίσης συχνά αποθηκεύουν σορούς σε ειδικούς χώρους με τον κατάλληλο κλιματισμό.