current views are: 1

27 Μαΐου 2015
Δημοσίευση05:45

Σκάνδαλο στη FIFA: Έλληνας στους συλληφθέντες για διαφθορά

Δεκάδες κορυφαία στελέχη της FIFA συνελήφθησαν το πρωί έπειτα από μεγάλη επιχείρηση του FBI κατά της διαφθοράς. 

Δημοσίευση 05:45’
αρθρο-newpost

Δεκάδες κορυφαία στελέχη της FIFA συνελήφθησαν το πρωί έπειτα από μεγάλη επιχείρηση του FBI κατά της διαφθοράς. 

Δεκάδες κορυφαία στελέχη της FIFA συνελήφθησαν το πρωί έπειτα από μεγάλη επιχείρηση του FBI κατά της διαφθοράς. 

Στο στόχαστρο των ερευνών βρίσκονται συνολικά 10 άτομα, ανάμεσα στους υπόπτους για διαφθορά, εκβιασμό και ξέπλυμα χρήματος είναι ο Jeffrey Webb, αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής, ο Eugenio Figueredo από την Ουρουγουάη, επίσης αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής και μέχρι πρόσφατα πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου Λατινικής Αμερικής.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ο ελληνικής καταγωγής Κώστας Τάκκας, Γενικός Γραμματέας της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας των Νήσων Κέιμαν. 

Σε συνεργασία με την αστυνομία της Ζυρίχης, όπου το επόμενο διήμερο διεξάγεται το ετήσιο συνέδριο της Ομοσπονδίας, πράκτορες του FBI συνέλαβαν υψηλόβαθμα, νυν και πρώην, στελέχη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου που κατηγορούνται για δωροδοκία, εκβιασμούς και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

«Η αστυνομία  συνέλαβε έξι στελέχη του ποδοσφαίρου (της διεθνούς ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Fifa) κατόπιν αιτήματος των αμερικανικών αρχών. Υπάρχουν υποψίες ότι εκπρόσωποι αθλητικών μέσων ενημέρωσης και εταιρειών μάρκετινγκ έχουν εμπλακεί σε δωροδοκία υψηλόβαθμών στελεχών ποδοσφαιρικών οργανισμών (εκπροσώπων της Fifa και άλλων προσώπων που ανήκουν σε οργανισμούς που συνδέονται με τη Διεθνή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία) με αντάλλαγμα τη χορήγηση δικαιωμάτων ενημερωτικής κάλυψης ή δικαιωμάτων μάρκετινγκ διοργανώσεων που πραγματοποιήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Νότια Αμερική», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ελβετικού υπουργείου Δικαιοσύνης , στην οποία διευκρινίζεται ότι οι συλλήψεις έγιναν κατόπιν αιτήματος της εισαγγελία της Νέας Υόρκης.

Το χρονικό

Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης των New York Times δεκάδες ελβετοί αστυνομικοί εισέβαλαν το πρωί στο πολυτελές Baur au Lac Hotel , όπου ζήτησαν από την υποδοχή τα κλειδιά των δωματίων και στη συνέχεια πραγματοποίησαν εφόδους.

Οι συλλήψεις έγιναν σε συνθήκες ηρεμίας. Ένα στέλεχος της FΙFA o Εντουάρντο Λι της Κόστα Ρίκα, βγήκε από το δωμάτιό του συνοδεία αστυνομικών και οδηγήθηκε προς βοηθητική έξοδο. Του επιτράπηκε να πάρει μαζί του την διακοσμημένη με το λογότυπο της FIFA αποσκευή του.

Το κατηγορητήριο αφορά 14 πρόσωπα ύποπτα για απάτες, ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις και ξέπλυμα χρήματος. Εκτός των στελεχών της FIFA, στις κατηγορίες για το σκάνδαλο αναμένεται να κατονομασθούν στελέχη εταιρειών μάρκετινγκ από τις ΗΠΑ και τη Νότια Αμερική που κατηγορούνται ότι πλήρωσαν περισσότερα από 150 εκατομμύρια δολάρια σε μίζες με αντάλλαγμα συμφωνίες με μέσα ενημέρωσης σε σχέση με μεγάλες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις , σύμφωνα με αξιωματούχο που είναι σε γνώση της υπόθεσης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα , οι συλλήψεις αφορούν κατηγορίες για διαφθορά που εκτείνονται σε βάθος εικοσαετίας. Αφορούν τις διαδικασίες ανάθεσης της διοργάνωσης παγκοσμίων κυπέλλων, χορήγησης δικαιωμάτων μάρκετινγκ και δικαιωμάτων τηλεοπτικής μετάδοσης. Αφορούν επίσης ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις, απάτες και ξέπλυμα χρήματος.

Το κατηγορητήριο αφορά 14 πρόσωπα ύποπτα για απάτες, ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις και ξέπλυμα χρήματος. Εκτός των στελεχών της FIFA, στις κατηγορίες για το σκάνδαλο αναμένεται να κατονομασθούν στελέχη εταιρειών μάρκετινγκ από τις ΗΠΑ και τη Νότια Αμερική που κατηγορούνται ότι πλήρωσαν περισσότερα από 150 εκατομμύρια δολάρια σε μίζες με αντάλλαγμα συμφωνίες με μέσα ενημέρωσης σε σχέση με μεγάλες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις, σύμφωνα με αξιωματούχο που είναι σε γνώση της υπόθεσης.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, κατηγορίες διατυπώνονται κατά των Τζέφρι Γουέμπ, Εουτζένιο Φιγκερέντο, Τζακ Γουόρνερ, Εντουάρντο Λι, Χούλιο Ρότσα, Κώστα Τάκα, Ραφαέλ Εσκιβέλ, Χοσέ Μαρία Μαρίν και Νικολά Λεός.

Κατηγορίες αναμένεται επίσης να διατυπωθούν κατά των στελεχών εταιρειών μάρκετινγκ Αλεσάντρο Μπουρσάκο, Ααρον Ντέιβιντσον και Ούγκο και Μαριάνο Τζίνκις. Οι αμερικανικές αρχές κατηγορούν επίσης τον Ζοζέ Μάργκουλις ως μεσάζοντα σε παράνομες πληρωμές.

Οι συλλήψεις αποτελούν θεαματικό πλήγμα για τη FIFA, που κυβερνά τον κόσμο του ποδοσφαίρου και δέχεται κατηγορίες για διαφθορά επί δεκαετίες.

Η θεαματική επιχείρηση πραγματοποιείται δύο ημέρες πριν από την εκλογή του προέδρου της FIFA, όπου ο Τζόζεφ Μπλάτερ, 79 ετών και πρόεδρος από το 1998 διεκδικεί πέμπτη θητεία.

Σύμφωνα με τους New York Times που αποκάλυψαν την επιχείρηση “σκούπα”, όλα έγιναν νωρίς το πρωί της Τετάρτης στο ξενοδοχείο Baur au Lac (ένα πεντάστερο ξενοδοχείο με θέα στις Άλπεις και τη λίμνη της Ζυρίχης) όπου είχαν καταλύσει στελέχη της FIFA για το ετήσιο συνέδριό τους. Πράκτορες και αστυνομικοί τους έπιασαν κυριολεκτικά στον ύπνο, αφού πήραν τα κλειδιά από τη ρεσεψιόν και εισέβαλαν στα δωμάτιά τους για να τους συλλάβουν. 

Στόχος του FBI είναι να εκδόσει τους συλληφθένες στις ΗΠΑ. Ανάμεσα στα άτομα στα οποία οι Αμερικανοί πράκτορες πέρασαν χειροπέδες είναι ο πρώην αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, Jack Warner.  Ένας από τους αξιωματούχους της FIFA που συνελήφθη, οδηγήθηκε εκτός ξενοδοχείου από πλαϊνή έξοδο. Του επιτράπηκε όμως να πάρει τη βαλίτσα του.

 


σχετικα αρθρα