Η έρευνα για διαφθορά και δωροδοκία στην FIFA, ξεπλύματος μαύρου χρήματος, απάτης και λοιπών κατηγοριών έχει ένα πρόσωπο στο επίκεντρο: τον Τσακ Μπλέιζερ, o οποίος «έδωσε» στο FBI τους εμπλεκόμενους.

Ο Τσακ Μπλέιζερ εγκωμιάστηκε ως ο άνθρωπος που ανέδειξε το ποδόσφαιρο στις ΗΠΑ και εξελίχθηκε σε έναν από τους ισχυρότερους άνδρες του αθλήματος μέχρι τη στιγμή που η απίστευτη χλιδή της προσωπικής ζωής του τον έθεσε στο στόχαστρο του FBI.

Κατηγορούμενος για φοροδιαφυγή, εκβιασμό, κατάχρηση, ξέπλυμα χρημάτων και προ του κινδύνου πολυετούς φυλάκισης, ο 70χρονος Μπλέιζερ FIFA και συνεργατών τους.

«Εσύ μου θυμίζεις τον Καρλ Μαρξ», του είχε πει κάποτε ο Βλαντιμίρ Πούτιν αντικρίζοντας την ακατάστατη γενειάδα του. Ο Ρώσος πρόεδρος ήταν ένας από τους πολλούς ηγέτες, όπως το ζεύγος Μπιλ και Χίλαρι Κλίντον, ο Νέλσον Μαντέλα, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ, με τους οποίους ο Μπλέιζερ συναναστράφηκε κατά τη μακρά περίοδο της δόξας του.

Ηταν τότε του ταξίδευε με ιδιωτικό τζετ, πλήρωνε ενοίκιο 18.000 $ μηνιαίως για πολυτελές διαμέρισμα στον ουρανοξύστη Trump Tower της Νέας Υόρκης όπου αντί 6.000 δολάρια νοίκιαζε ένα ακόμα διαμέρισμα για τις γάτες του. Είχε αποκτήσει έπαυλη στις Μπαχάμες, οδηγούσε «Hummer H2», γευμάτιζε και δειπνούσε στα ακριβότερα εστιατόρια του κόσμου.

Ολα ξεκίνησαν το 1976 όταν για χάρη του γιου του που έπαιζε ποδόσφαιρο ανέλαβε προπονητής της σχολικής ομάδας. Σαν δαιμόνιος πωλητής που ήταν, μετέτρεψε με ραγδαίους ρυθμούς το χόμπι σε απίστευτα προσοδοφόρο επάγγελμα. Το 1984 έγινε αντιπρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας των ΗΠΑ, αργότερα κομισάριος του Πρωταθλήματος, συντέλεσε στην ανάληψη της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1994 από τις ΗΠΑ, γνώρισε και βοήθησε τον Τζακ Γουόρνερ από τα Τρίνινταντ - Τομπάγκο να γίνει πρόεδρος της CONCACAF (Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Βόρειας, Κεντρικής Αμερικής & Καραϊβικής). Ο ίδιος ο Μπλέιζερ έγινε γ.γ. της CONCACAF (1990-2011) και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΦΙΦΑ (1996-2013).


TAGS