Σε 24ωρη απεργία προχώρησαν οι γιατροί που εργάζονται σε δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα στη Σλοβενία, ζητώντας αύξηση μισθών και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Στην απεργία συμμετέχουν περίπου 5.000 γιατροί, όπως ανακοινώθηκε από το συνδικάτο Fides, το οποίο οργάνωσε την απεργιακή κινητοποίηση.

Το συνδικάτο των Σλοβένων γιατρών διαμαρτύρεται για την κακή κατάσταση του επαγγέλματος, αλλά και για την πολυετή καθυστέρηση μιας συνολικής μεταρρύθμισης του τομέα της υγείας.

Οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας δέχονται, σήμερα, μόνο τα επείγοντα περιστατικά, ηλικιωμένους ασθενείς άνω των 65 ετών και νεότερους κάτω των 18 ετών, ενώ φυσιολογικά λειτουργούν οι γυναικολογικές και ογκολογικές κλινικές.

Η υπουργός Υγείας της Σλοβενίας, Μιλόικα Κόλαρ δήλωσε ότι η απεργία είναι νόμιμη, αλλά η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχθεί εκβιασμό και διέψευσε ότι αρνήθηκε την επικοινωνία με το συνδικάτο των γιατρών.

Οι απεργοί γιατροί ζητούν, ο μισθός τους να είναι τριπλάσιος του μέσου μισθού στη χώρα, δηλαδή αύξηση που ανέρχεται σε 40%, εισαγωγή νέου συνόλου κανόνων στον χώρο εργασίας που θα παρέχει στους γιατρούς περισσότερο χρόνο για να ασχοληθούν με τους ασθενείς, καθώς και μείωση του αριθμού των ασθενών που θα μπορεί να δέχεται κάθε γενικός γιατρός.