Η Νεμπράσκα είναι η πρώτη συντηρητική πολιτεία που καταργεί τη θανατική ποινή στις ΗΠΑ τα τελευταία 40 και πλέον χρόνια.

Μάλιστα, η Νεμπράσκα αψήφησε το βέτο του ρεπουμπλικανού κυβερνήτη της και έγινε η 19η πολιτεία στις 50 που αντικαθιστά την εσχάτη των ποινών με την ισόβια κάθειρξη.

Το νομοθετικό σώμα της Νεμπράσκα, υπό χειροκροτήματα, και πέρα από κομματικές διαιρέσεις, ανέτρεψε με 30 ψήφους έναντι 19 το βέτο του κυβερνήτη Πίτερ Ρίκετς, ο οποίος υποστήριξε με νύχια και με δόντια τη διατήρηση της θανατικής ποινής σε αυτή την πολιτεία των κεντρικών ΗΠΑ.

«Οι λέξεις δεν αρκούν για να πω ότι έχω μείνει κατάπληκτος από την απώλεια ενός κρίσιμου εργαλείου για την προστασία του νόμου και των οικογενειών της Νεμπράσκα», αντέδρασε ο κυβερνήτης, εκτιμώντας ότι τα μέλη του νομοθετικού σώματος «δεν έλαβαν υπόψη τους πολίτες» με αυτή την ψήφο.

«Έχουμε υποχρέωση να δείξουμε τον δρόμο και το παράδειγμα στην κοινωνία, ο φόνος από την πολιτεία δεν μπορεί να εξυψώνεται, δεν πρέπει να καθαγιάζεται», δήλωσε ο εισηγητής του νόμου Ερνι Τσάμπερς στο τέλος μιας τεταμένης συζήτησης πριν από την ψηφοφορία καλώντας «τη Νεμπράσκα να μπει στην Ιστορία, στην καλή πλευρά της Ιστορίας».

«Απέναντι στον κόσμο που κοιτάζει, η Νεμπράσκα ύψωσε τη φωνή της στην εθνική συζήτηση», δήλωσε η Ντανιέλ Κόνραντ, διευθύντρια της ισχυρής Ενωσης Προστασίας των Ελευθεριών της Νεμπράσκα. «Ως έθνος απομακρυνόμαστε από τη θανατική ποινή και η νίκη αυτή μαρτυρά αυτό που μπορεί να συμβεί σε άλλες πολιτείες».