Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε χθες διάταγμα με το οποίο χαρακτηρίζονται κρατικό απόρρητο οι απώλειες του στρατού στη διάρκεια «ειδικών επιχειρήσεων» σε καιρό ειρήνης.

Με το διάταγμα που δημοσιοποιήθηκε στον ιστότοπο της κυβέρνησης, στον κατάλογο των κρατικών απορρήτων της Ρωσίας προστίθενται οι «πληροφορίες που είναι σχετικές με την απώλεια προσωπικού (...) σε καιρό ειρήνης στη διάρκεια ειδικών επιχειρήσεων». Οι στρατιωτικές απώλειες σε καιρό πολέμου ήταν ήδη απόρρητες.

Αν οι πληροφορίες μεταδοθούν σε ξένη χώρα, η αποκάλυψη κρατικών απορρήτων τιμωρείται στη Ρωσία με ποινή που μπορεί να φθάσει έως φυλάκιση τεσσάρων ετών.

«Ο λόγος για τον οποίο οι απώλειες δεν πρέπει να δημοσιοποιούνται είναι το Ντονμπάς», αυτή η περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας όπου οι φιλορώσοι αυτονομιστές μάχονται εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο τις δυνάμεις του Κιέβου, εκτιμά ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Πάβελ Φελγκενχάουερ.

Σύμφωνα με τον Φελγκενχάουερ, το διάταγμα αυτό έχει στόχο «τη φυλάκιση ή τον εκφοβισμό» αυτών που θα επιθυμούσαν να αποκαλύψουν πληροφορίες για τις απώλειες που υφίσταται ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία.

«Ουδέποτε είδα νομικό ορισμό της έννοιας της ειδικής επιχείρησης», εξηγεί. «Αυτό σημαίνει πως όλα μπορούν να χαρακτηρισθούν ειδικές επιχειρήσεις».