current views are: 2

28 Μαΐου 2015
Δημοσίευση15:00

Παγκόσμιος «σεισμός» από το σκάνδαλο της FIFA – Πιέσεις στον Μπλάτερ να παραιτηθεί

Ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις παίρνει το σκάνδαλο διαφθοράς στη FIFA, ενώ την ίδια ώρα, εντείνονται οι πιέσεις προς τον ισχυρό άνδρα της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Σεπ Μπλάτερ, για παραίτηση.

Δημοσίευση 15:00’
αρθρο-newpost

Ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις παίρνει το σκάνδαλο διαφθοράς στη FIFA, ενώ την ίδια ώρα, εντείνονται οι πιέσεις προς τον ισχυρό άνδρα της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Σεπ Μπλάτερ, για παραίτηση.

Ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις παίρνει το σκάνδαλο διαφθοράς στη FIFA, ενώ την ίδια ώρα, εντείνονται οι πιέσεις προς τον ισχυρό άνδρα της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Σεπ Μπλάτερ, για παραίτηση.

Ο ελβετός πρόεδρος της FIFA είναι στο στόχαστρο, ενώ μάλιστα είναι προγραμματισμένες για αύριο οι εκλογές στην ομοσπονδία. Ο διεθνής Τύπος ρίχνει σφοδρά πυρά κατά του Μπλάτερ, χαρακτηρίζοντάς τον, μεταξύ άλλων «Νονό», «επικεφαλής συμμορίας απατεώνων» ενώ άλλα πρωτοσέλιδα του είπαν «Φεύγα» (Bild) και «Κύριε Μπλάτερ, δρόμο» (Tribune de Geneve).

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Τζον Γουίτινγκντεϊλ εξέφρασαν σήμερα στο κοινοβούλιο την υποστήριξή τους στη θέση που έλαβε η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αγγλίας (FA) με την οποία ζητά να απομακρυνθεί από την ηγεσία της FIFA ο πρόεδρός της.

Παράλληλα, αυστηρό είναι το μήνυμα της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, της UEFA, με τον πρόεδρό της Μισέλ Πλατινί να καλεί τον Μπλάτερ να παραιτηθεί, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μποϊκοτάζ των ευρωπαϊκών ομάδων στο επόμενο Μουντιάλ.

Οργισμένοι οι χορηγοί

Ένα μεγάλο πρόβλημα για την FIFA είναι και η έντονη αντίδραση των χορηγών, που απειλούν με δραστικά μέτρα. Η εταιρεία οικονομικών υπηρεσιών Visa ενημέρωσε ότι σκέφτεται να διακόψει τις χορηγίες προς την παγκόσμια ομοσπονδία, αν δεν λάβει γρήγορα μέτρα για την αποκατάσταση της φήμης των αγώνων έπειτα από τη σύλληψη υψηλόβαθμων στελεχών της με τις κατηγορίες του εκβιασμού, της δωροδοκίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Η ανακοίνωση της Visa, ενός εκ των βασικών χορηγών των Παγκοσμίων Κυπέλλων που συνεργάζεται με το κυβερνών σώμα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου από το 2007, ανανεώνοντας, μάλιστα, πέρυσι τη συμφωνία της έως και το 2022, είναι η σφοδρότερη μέχρι στιγμής από πλευράς των χορηγών. Η γερμανική εταιρεία αθλητικών ειδών Adidas και η εταιρεία αναψυκτικών CocaCola κάλεσε την FIFA να ενισχύσει τη διαφάνεια και να επιλύσει την αντιδικία. Οι κυριότεροι χορηγοί της FIFA είχαν αρχίσει να ενοχλούνται πριν ακόμη από τις χθεσινές αποκαλύψεις.

Την περασμένη εβδομάδα, οι Adidas, Visa και Coca-Cola εξέδωσαν όλες ανακοινώσεις πιέζοντας την FIFA να λάβει στα σοβαρά υπόψη της το ζήτημα των δικαιωμάτων των μεταναστών εργατών στο Κατάρ απαντώντας σε καταγγελίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις αθλητικές εγκαταστάσεις που κατασκευάζονται για το Μουντιάλ του 2022.

Η νοτιοκορεατική αυτοκινητοβιομηχανία Hyundai, ο μοναδικός ασιάτης χορηγός της FIFA για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2018 που θα διεξαχθεί στη Ρωσία, εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» της για τις νομικές διώξεις εις βάρος στελεχών της FIFA.

Οι Anheuser-Busch InBev και McDonald’s Corp ανακοίνωσαν ότι βρίσκονται σε επικοινωνία με την FIFA και παρακολουθούν την κατάσταση.

Οι ισολογισμοί της FIFA δείχνουν ότι έλαβε συνολικά 177 εκατομμύρια δολάρια το 2014 από τους μακρόχρονους συνεργάτες της και 131 εκατομμύρια δολάρια από χορηγούς του Μουντιάλ.

Αρνούνται τις κατηγορίες

Οι ελβετικές αρχές ανακοίνωσαν ότι και τα επτά πρόσωπα τα οποία συνελήφθησαν λόγω κατηγοριών για διαφθορά, θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη εναντίον της έκδοσής τους στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Χθες Τετάρτη ένα από τα πρόσωπα που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για την υπόθεση είχε γνωστοποιήσει ότι δεν θα προέβαλε αντίσταση στη διαδικασία έκδοσής του, γεγονός το οποίο θεωρητικά άνοιγε τον δρόμο στις ελβετικές αρχές να το παραδώσουν αμέσως στις αρχές των ΗΠΑ.

Η Ίνγκριντ Ρίζερ, μια εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης της Ελβετίας, απέφυγε να κατονομάσει το πρόσωπο αυτό, ή να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τους λόγους που το οδήγησαν να αντιστρέψει τη στάση του όσον αφορά την έκδοσή του.

Ολάντ: Να υπάρξουν αδιάβλητοι οργανισμοί

Την αναγκαιότητα να υπάρξουν οργανισμοί οι οποίοι θα είναι «αδιάβλητοι» όσον αφορά την ανάθεση των αθλητικών διοργανώσεων, υπογράμμισε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, υπενθυμίζοντας ότι και η χώρα του είναι υποψήφια να φιλοξενήσει «μεγάλες διοργανώσεις», όπως είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024.

«Έχω μια ηθική αρχή όσον αφορά στον αθλητισμό. Δεν αφορά μόνο το ήθος στον αγωνιστικό χώρο. Πρόκειται για το ήθος στην ανάθεση των διοργανώσεων, γιατί αυτό τίθεται σε αμφισβήτηση», είπε ο Γάλλος πρόεδρος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων που τον ρώτησαν για το σκάνδαλο της FIFA.

Ο πρόεδρος Ολάντ διευκρίνισε πάντως ότι δεν έχει στη διάθεσή του «όλα τα στοιχεία» για την υπόθεση αυτή. Όμως, συνέχισε, η Γαλλία είναι υποψήφια για μεγάλες διοργανώσεις. «Έχω πλήρη εμπιστοσύνη στις οργανώσεις που θα λάβουν τις αποφάσεις. Επαφίεται σε αυτές τις οργανώσεις να ρίξουν φως στο τι μπορεί να συνέβη τα προηγούμενα χρόνια και επαφίεται στη δικαιοσύνη (…) να επαληθεύσει το τι συνέβη», είπε.

B.B.

 


σχετικα αρθρα