Περισσότεροι από 1500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ινδία από το κύμα καύσωνα που σαρώνει τη χώρα, με τα νοσοκομεία να προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στη μαζική προσέλευση. 

Στο κρατίδιο Άντρα Πραντές (νοτιοανατολικά) -που έχει πληγεί περισσότερο- 1.020 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους από την 18η Μαΐου.  Οι γιατροί της περιοχής τονίζουν ότι ποτέ στα χρονικά δεν υπήρξαν τόσα σοβαρά περιστατικά. 

«Εργάζομαι ως γιατρός σε αυτήν την περιοχή τα τελευταία 40 χρόνια και ποτέ μου δεν είδα τόσα πολλά θύματα που διακομίζονται εδώ να έχουν ήδη υποκύψει».

Οι φτωχότεροι και οι ηλικιωμένοι, που δεν είναι ενημερωμένοι για τους κινδύνους της θερμοπληξίας, έχουν περισσότερο πληγεί, προσέθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο αριθμός των θυμάτων είναι πιθανόν υποτιμημένος.

Στη γειτονική πολιτεία Τελανγκάνα, όπου οι θερμοκρασίες άγγιξαν τους 48 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, 340 άνθρωποι πέθαναν τις τελευταίες ημέρες, έναντι 31 τον περασμένο χρόνο.

Όπως υποστηρίζει το Κέντρο για την Επιστήμη και το Περιβάλλον (CSE), η απότομη άνοδος της θερμοκρασίας θα μπορούσε να εξηγήσει το βαρύ απολογισμό.

«Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στις απότομες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας μετά τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο όπου σημειώθηκαν ισχυρές βροχοπτώσεις οι οποίες οδήγησαν σε ήπιες θερμοκρασίες» επισήμανε ο Αρζούνα Σρινίντι, υπεύθυνος του προγράμματος για την κλιματική αλλαγή του CSE.