Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Στέπαν Πόλτορακ υποστήριξε σήμερα ότι η Ρωσία έχει μετακινήσει δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία και υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσουν νέες συγκρούσεις τους επόμενους μήνες.

Η βία έχει αποκλιμακωθεί στην ανατολική Ουκρανία μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που συνήφθη στο Μινσκ τον Φεβρουάριο, όμως οι δύο πλευρές, οι φιλορώσοι αυτονομιστές και ο ουκρανικός στρατός, αλληλοκατηγορούνται για τις —σχεδόν καθημερινές— παραβιάσεις της εκεχειρίας.

Ο Πόλτορακ είπε κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τους ομολόγους του των χωρών της Βαλτικής στην πόλη Πανεβίζις της Λιθουανίας ότι οι ενέργειες των αυτονομιστών είναι δύσκολο να προβλεφθούν.

«Ένας μεγάλος αριθμός αρμάτων μάχης και στοιχείων πυροβολικού μετακινήθηκαν στην περιοχή και στην περιοχή του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ βρίσκονται μονάδες των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων», υποστήριξε ο Πόλτορακ. «Αυτός είναι ο λόγος που θεωρούμε πως υπάρχει κίνδυνος να ξαναρχίσουν οι μάχες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Ρωσία διαψεύδει τις κατηγορίες ότι έχει στείλει εν ενεργεία στρατιωτικούς και όπλα στην ανατολική Ουκρανία για να υποστηρίξουν τους αυτονομιστές.

Η Λιθουανία, η Εσθονία και η Λετονία, χώρες-μέλη του NATO με ρωσικές μειονότητες, έχουν εκφράσει φόβους ότι μπορεί να γίνουν στόχος πιέσεων από μέρους του Κρεμλίνου μετά τη φιλορωσική εξέγερση στην ανατολική Ουκρανία, που έχει προκαλέσει ραγδαία επιδείνωση στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση.

Οι υπουργοί Άμυνας των τριών χωρών της Βαλτικής υπέγραψαν εξάλλου σήμερα ένα μνημόνιο συνεργασίας για το ενδεχόμενο να κηρύξουν από κοινού έναν διαγωνισμό για την προμήθεια συστημάτων πυραυλικής άμυνας για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων επιθέσεων με πυραύλους μέσου βεληνεκούς. Σήμερα οι τρεις χώρες δεν διαθέτουν τέτοια αμυντικά συστήματα.