Έρευνα σε βάρος του Αμπουμπακάρ Σεκάου, του ηγέτη της Μπόκο Χαράμ της Νιγηρίας, ξεκίνησε ισπανός δικαστής με τις κατηγορίες της τρομοκρατίας και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Αφορμή στάθηκε μια επιχείρηση της οργάνωσης, το 2013, σε πόλη της Νιγηρίας κατά την οποία δέχτηκε επίθεση μια Ισπανίδα μοναχή.

Η Ισπανία πρωτοπορεί στη χρήση της διεθνούς δικαιοδοσίας των δικαστηρίων της, της αντίληψης δηλαδή ότι τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν γνωρίζουν σύνορα. Η γνωστότερη υπόθεση στην οποία είχε εμπλακεί η ισπανική δικαιοσύνη ήταν το ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί το 1998 σε βάρος του πρώην δικτάτορα της Χιλής Αουγκούστο Πινοτσέτ.

Οι κατηγορίες σε βάρος της Μπόκο Χαράμ αφορούν μια επίθεση που σημειώθηκε στις 22 Μαρτίου 2013 στην πόλη Γκάνιε της ανατολικής Νιγηρίας, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 25 άνθρωποι. Τα δικαστικά έγγραφα αναφέρουν ότι τα μέλη της οργάνωσης επιτέθηκαν στη μοναχή Μαρία Χεσούς Μαγιόρ η οποία κατάφερε να διαφύγει, κρύφτηκε και αργότερα σώθηκε χάρη στους άνδρες των νιγηριανών δυνάμεων ασφαλείας.