Μία Ευρώπη δύο ταχυτήτων με τη Γερμανία και τη Γαλλία να βρίσκονται στην κεφαλή της οραματίζεται ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε άρθρο του στην εφημερίδα Bild. 

«Στην Ευρώπη χρειαζόμαστε περισσότερο θάρρος για διαφορετικές ταχύτητες στη συνεργασία», έγραψε ο Γκάμπριελ και πρόσθεσε: 

Μερικοί - ιδιαίτερα η Γαλλία και η Γερμανία - χρειάζεται να δείξουν το δρόμο, για παράδειγμα στην ενεργειακή πολιτική ή στη συνεργασία στην οικονομική και χρηματοοικονομική πολιτική. Οι άλλοι μπορούν ν' ακολουθήσουν όταν είναι έτοιμοι. Δεν χρειάζεται να κάνουν όλοι όλα. Αλλά χρειαζόμαστε βαθύτερη συνεργασία κάτω από τη στέγη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι δηλώσεις του Γκάμπριελ δημοσιεύονται την ίδια μέρα που θα διεξαχθούν συνομιλίες μεταξύ του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον και της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο στην προσπάθεια του πρώτου να βρεί υποστήριξη για μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ.

Ο Γκάμπριελ δήλωσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται να αλλάξει για να γίνει πιο κοινωνική και πιο δίκαιη, και υποστήριξε την αύξηση των επενδύσεων και της ανάπτυξης ώστε να δημιουργηθούν δουλειές.