Αντίθετοι στο ευρωπαϊκό σύνταγμα παραμένουν οι πολίτες της Γαλλίας δέκα χρόνια μετά το δημοψήφισμα που οδήγησε στην καταψήφισή του. 

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ifop για λογαριασμό της εφημερίδας Le Figaro, στην ερώτηση «Δέκα χρόνια μετά, αν ξαναγινόταν δημοψήφισμα, θα ψηφίζατε ναι ή όχι;», το 47% των ερωτηθέντων απαντούν όχι, το 29% ναι και το 24% δεν εκφράζει γνώμη.

Αν δεν ληφθούν υπόψη όσοι δεν εκφράζουν γνώμη, το ποσοστό του «όχι» ανεβαίνει στο 62% και εκείνο του «ναι» στο 38%. Στο δημοψήφισμα, το οποίο διενεργήθηκε στις 29 Μαΐου 2005 στη Γαλλία, το 55% των ψηφοφόρων απέρριψε το κείμενο και το 45% το ενέκρινε.

Το ρήγμα ανάμεσα στους υποστηρικτές και στους αντιτιθέμενους στο Σύνταγμα διαπερνά την Αριστερά και τη Δεξιά, με τους συμπαθούντες την άκρα Αριστερά και την άκρα Δεξιά να είναι, ωστόσο, πιο έντονα εχθρικοί απέναντι στην ευρωπαϊκή συνθήκη.

Το 2005 ο κεντροδεξιός πρόεδρος Ζακ Σιράκ, καθώς και ο Νικολά Σαρκοζί, που τον διαδέχθηκε το 2007, καθώς και ο νυν πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, τότε ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, είχαν καλέσει τους Γάλλους να ψηφίσουν «ναι».

Η ηγέτης της ριζοσπαστικής Αριστεράς, Ζαν-Λικ Μελανσόν, υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2012, χαρακτήρισε την Ευρώπη «παράνομη στη Γαλλία», υπογραμμίζοντας πως το κείμενο που απορρίφθηκε από τους Γάλλους στη συνέχεια ωστόσο εγκρίθηκε (με μικρές αλλαγές) και από τα δύο σώματα του γαλλικού κοινοβουλίου.

Εξάλλου, στην ερώτηση «θα επιθυμούσατε η Γαλλία να εγκαταλείψει το ευρώ και να επιστρέψει στο φράγκο;», το 29% των ερωτηθέντων απαντά ναι και το 71% όχι. Στην ίδια ερώτηση η οποία είχε τεθεί τον Μάιο του 2010, το 38% είχε απαντήσει ναι και το 62% όχι.