Οι επικεφαλής της αμερικανικής και ιρανικής διπλωματίας ξεκίνησαν σήμερα «εντατικές» διαβουλεύσεις με στόχο την επίτευξη μίας ιστορικής συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης έως την 30η Ιουνίου, με ένα πρώτο εμπόδιο, ωστόσο, την άρνηση του Ιράν να πραγματοποιηθούν επιθεωρήσεις στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της χώρας.

Το Ιράν δεν αποδέχθηκε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας να διεξάγει «επιθεωρήσεις στις στρατιωτικές του εγκαταστάσεις» και να θέσει ερωτήσεις στους επιστήμονές του στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, δήλωσε πριν από ακόμα ξεκινήσουν οι συνομιλίες μεταξύ του Τζον Κέρι και του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο του Ιράν.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και του Ιράν, που πρωτοστατούν στις συνομιλίες εδώ και μήνες, συναντήθηκαν σε ένα ξενοδοχείο της Γενεύης και εμφανίστηκαν χαλαροί ενώπιον των δημοσιογράφων.

Οι διαπραγματευτές της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) και του Ιράν βρίσκονται επίσης στη Γενεύη αυτήν την εβδομάδα και από την αμερικανική πλευρά έχουν μεταβεί επιπλέον στην Ελβετία ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Έρνεστ Μονίζ και η πολιτική διευθύντρια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Γουέντι Σέρμαν προκειμένου να στηρίξουν τον Τζον Κέρι.

«Μας απομένει ένας μήνας. Πιστεύω ότι θα δείτε μία κλιμάκωση» τον Ιούνιο ο οποίος «θα είναι ένας πολύ έντονος μήνας» σχολίασε ένα στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, διαβεβαιώνοντας ότι η Ουάσιγκτον παραμένει προσηλωμένη στην «ημερομηνία της 30ης Ιουνίου» και «δεν εξετάζει αυτή τη στιγμή την παράταση» των συνομιλιών.

Ερωτηθείς από ένα δημοσιογράφος σχετικά με το ενδεχόμενο να υπογραφθεί μία συμφωνία εντός του χρονοδιαγράμματος, ο Ζαρίφ δήλωσε: «θα το προσπαθήσουμε».

Ο Τζον Κέρι δεν έκανε καμία δήλωση.

Οι συνομιλίες θα διαρκέσουν όλη την ημέρα και ενδέχεται να συνεχιστούν και αύριο Κυριακή.